Volledig scherm
PREMIUM
Militairen testen tijdens een oefening op de kazerne in Ermelo een nieuw systeem om hitteletsel te voorkomen. © Rob Voss

Ruim vijftig militairen raakten afgelopen jaren oververhit tijdens oefeningen

Ruim vijftig militairen werden in de afgelopen vijf jaar tijdens oefeningen getroffen door een hitteletsel. De helft daarvan belandde in het ziekenhuis, één militair overleed en een deel raakte arbeidsongeschikt. Ondanks verschillende maatregelen om hitteletsel sindsdien te voorkomen is het aantal incidenten het afgelopen jaar juist toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Defensie die in handen zijn van de Stentor en Zembla.

Vorig jaar verdubbelde het aantal oververhittingen bijna van 6 in 2017 tot 11 gevallen in 2018. Uit de cijfers die zijn geregistreerd in het meldingssysteem Peoplesoft Systeem Melding Voorvallen (PSMV) blijkt verder dat de meeste incidenten voorkomen bij de ‘fysiek zwaardere’ opleidingen van de Landmacht (28 gevallen), de Marine (14 gevallen) en de Marechaussee (5).

Bij hitteletsel kan het lichaam bij intensieve inspanning warmte moeilijk kwijt waardoor oververhitting optreedt. 53 militairen kregen een dergelijke hitteberoerte. De 20-jarige Marechaussee in opleiding Kelvin Bosman overleed in 2016 op de kazerne in Apeldoorn aan de gevolgen van oververhitting, waarvoor Defensie eerder dit jaar aansprakelijkheid erkende. Vier militairen waren er zo ernstig aan toe, dat zij arbeidsongeschikt raakten. Twintig andere militairen belandden in het ziekenhuis na een hitteletsel, maar hielden geen blijvend letsel over.

Zorgelijk

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn