Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP

Rumoer rond ‘supernetwerk’ voor snel mobiel internet in Apeldoorn: ‘Dit lijkt op chantage’

De geplande komst van een 5G-netwerk in Apeldoorn zorgt voor rumoer. Raadsleden worden geïntimideerd, een aantal burgers en stichtingen is ongerust over mogelijke straling. Er zijn politieke kanttekeningen en er is onduidelijkheid of Apeldoorn echt zo'n supernetwerk krijgt. Donderdagavond staat het onderwerp op de politieke agenda.

5G is een draadloos communicatiesysteem. Het maakt meer dataverkeer per minuut - zoals mobiel internet - mogelijk dan de 3G en 4G-netwerken die nu in gebruik zijn. Daardoor kunnen onder meer internetverbindingen van smartphones veel sneller worden. Het bedrijf Radioled wil hier zo’n netwerk optuigen door overal kleine zendertjes op te hangen. De gemeente Apeldoorn wil voor die ‘multipoints’ 300 lantaarnpalen beschikbaar stellen.

 1. Zoontje (7) worstelt met coronavirus, dus komt kinderboekenschrijver uit Apeldoorn met een verhelderend boekje
  PREMIUM

  Zoontje (7) worstelt met coronavi­rus, dus komt kinderboe­ken­schrij­ver uit Apeldoorn met een verhelde­rend boekje

  Hij heeft zelf een zoontje van zeven jaar. Kinderboekenschrijver Steve L’Homme uit Apeldoorn ziet met eigen ogen hoe zijn kind worstelt met het feit dat hij niet naar school kan. ,,Hij kan het maar moeilijk begrijpen.” Dus, dacht Steve, dan schrijf ik er een boekje over. ,,Als handvat voor ouders en hun kinderen om het gesprek aan te gaan over het coronavirus.”
 2. LIVE | Corona in de regio: Enorm paasei voor zwaar getroffen verzorgingshuis en artsen waarschuwen wielrenners

  LIVE | Corona in de regio: Enorm paasei voor zwaar getroffen verzor­gings­huis en artsen waarschu­wen wielren­ners

  Oost-Nederland zit nu bijna een maand in de coronacrisis. We zien tal van mooie initiatieven, zoals particulieren die massaal mondkapjes maken en hele straten die meedoen aan de berenjacht voor kinderen. Maar intussen is er elke dag ook weer verdriet en bezorgdheid om mensen die ziek worden of overlijden. Mis vandaag niets over de corona-ontwikkelingen in ons regionale liveblog.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn