Sal van Son overleed zaterdag 4 april. De Apeldoorner werd 98 jaar.
Volledig scherm
Sal van Son overleed zaterdag 4 april. De Apeldoorner werd 98 jaar. © Maarten Sprangh

Sal van Son, laatste getuige oorlogsdrama Apeldoornsche Bosch, overleden

Sal van Son is gisteren op 98-jarige leeftijd overleden. De Apeldoorner was de laatste nog levende oud-medewerker van Het Apeldoornsche Bosch. De nazi’s deporteerden op 21 januari 1943 op beestachtige wijze bijna 1300 kwetsbare bewoners en kinderen van de Joods-psychiatrische instelling. 

Van Son werkte er als huisknecht. Hij maakte zalen, kamers en toiletten schoon, bracht eten rond. Zijn vader had gedacht: als mijn kinderen in een joods krankzinnigengesticht werken zijn ze veilig, want dat laten de Duitsers vast en zeker met rust. Maar in januari 1943 kreeg hij van een spoorwegman te horen dat er op het Apeldoorns station een trein klaar stond om alle patiënten van het ‘Jodenbosch’ weg te voeren.

Net op tijd

Zijn vader  beveelt Sal zichzelf in veiligheid te brengen. Sal aarzelt, hij wil niemand in de steek laten, maar het overwicht van zijn vader is zó groot dat hij net op tijd vlucht.

Sal van Son heeft in de oorlog heel wat familieleden verloren onder wie zijn broer. Hij zat ruim twee jaar ondergedoken en heeft de nodige angsten uitgestaan. Toch leed Van Son niet onder een oorlogstrauma. Hij vertelde wat dat betreft veel te danken te hebben aan de open houding van zijn ouders.

De Bijenkorf

Sal van Son voelde er niet voor als derde generatie van de bekende Apeldoornse slagerij in een nu verdwenen stukje Hoofdstraat te fungeren. Een gerenommeerde zaak die zijn opa/naamgenoot Salomon in 1878 was begonnen en zijn vader Henri had voortgezet.  Hij maakte carrière als hoofd inkoop bij warenhuis De Bijenkorf. 

‘Sal van Son was 66 jaar samen met zijn man Cor Gootjes, die er tot het laatst voor hem was’, schrijft zijn neef Ronny Naftaniel op Twitter. ‘Hij was een markante, lieve man. Hij wordt niet vergeten.’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn