Volledig scherm

Saluutschoten bij graf Czeslaw Oberdak

KRAKAU - Met militaire eer, drie saluutschoten, de volksliederen van Polen en Nederland en een reeks kransen is de Poolse oorlogsvlieger Czeslaw Oberdak vanmiddag in Krakau begraven. Journalist Richard Schuurman, die het levensverhaal van de piloot reconstrueerde, was er bij.

Hij spreekt van een emotionele maar tegelijk hartverwarmende bijeenkomst.

De luchtmachtaalmoezenier die de dienst leidde zei onder meer dat een verloren zoon, na een tocht door heel Europa, na zeventig jaar weer thuis is gekomen.

Vooral de 92-jarige zus van Oberdak - ze kwam lopend naar het kerkhof - was dolgelukkig dat het lichaam van haar broer uiteindelijk is teruggevonden. Hij bleek door de Duitsers te zijn vermoord bij de Woeste Hoeve op 8 maart 1945. Door DNA uit zijn kiezen te vergelijken met DNA van zijn zus, kon met zekerheid zijn identiteit worden vastgesteld.

De Nederlandse delegatie bestond uit veertien personen. Namens Defensie kreeg de zus van Oberdak het horloge terug dat in zijn graf is gevonden. Dat schonk ze aan de kerk. Defensie had daar rekening meegehouden en bood daarom ook een in Zwolle door E. Broekman gemaakt familiesieraad aan. Dat is vervaardigd op basis van het horloge, in goud, met vijf diamantjes, de initialen C.O. en de kleuren van de Poolse luchtmacht.

Gedragen door zes Poolse soldaten, met een Poolse vlag over de kist, maakte Oberdak de laatste gang naar het familiegraf waarin hij om 12.15 uur is bijgezet.

Zaterdag in de bijlage Spectrum van de Stentor een uitgebreid verhaal over Czeslaw Oberdak.

Volledig scherm
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn