Volledig scherm
PREMIUM
© Rob Voss

Schimmige kinderopvang uit Apeldoorn in opspraak: ‘Onveilig, vies en ongezond’

videoGevaarlijke situaties voor kinderen, tienduizenden euro’s aan dwangsommen, illegale buitenschoolse opvang, vestigingen die op last van de gemeente acuut op slot gaan. Kinderopvangorganisatie Kidsplus uit Apeldoorn – met 27 locaties door heel het land – zit in de problemen. Wat is er aan de hand? ,,Bij Kidsplus wordt structureel gerotzooid. Dat moet je niet laten dooretteren tot het echt misgaat.”

Aan de rand van een bosrijke villawijk in Bilthoven staat een Montessorischool. Het is zo’n typisch jaren 20 schoolgebouw: donkere baksteen, oranje dakpannen, grote raampartijen met houten kozijnen. Sfeervol en karakteristiek. Een florerende school voor kinderen met welgestelde ouders. In de lokalen van de gelijknamige kinderopvang is het de afgelopen jaren vooral kommer en kwel. Het kinderdagverblijf, onderdeel van het Apeldoornse Kidsplus, huurt de lokalen van de school en raakt steeds weer in opspraak.

Al sinds 2016 staat de opvang onder verscherpt toezicht van de gemeente De Bilt. Met regelmaat voert de GGD inspecties uit. Keer op keer worden ernstige tekortkomingen geconstateerd. Om verbeteringen af te dwingen legt de gemeente dwangsommen op, voor in totaal 45.500 euro. Slechts 9000 euro is betaald, de rest nog niet. ,,Deze week gaat de herinnering de deur uit”, zegt gemeentewoordvoerder Anna Fallon.

Begin april staat de GGD wederom op de stoep. Het inspectierapport is vernietigend. De opvang is ‘onveilig, vies en ongezond’. De waslijst aan gebreken is eindeloos.

Er staat te weinig personeel voor de groepen. De buitenschoolse opvang is illegaal (geen vergunning). Er staan giftige planten in het lokaal. Een beroepskracht mag niet met kinderen werken omdat hij geen verklaring omtrent gedrag heeft. Kinderen kunnen bij gevaarlijke schoonmaakspullen. Er ligt bedorven eten in de koelkast. De buitenspeelruimte is onveilig. In een kast op de babygroep zit onbeveiligd glas. Kinderen eten aan kapotte tafels waar de bacteriën zich ophopen. Peuters slapen in stinkende en veel te warme kamers zonder ventilatie.

  1. Urolift voor prostaatpatiënt uit Apeldoorn geschenk uit de hemel: ‘Ik kan weer mountainbiken’
    PREMIUM

    Urolift voor prostaatpa­tiënt uit Apeldoorn geschenk uit de hemel: ‘Ik kan weer mountainbi­ken’

    Problemen met plassen, het gevoel de blaas niet te kunnen ledigen? Liefst 40 procent van de mannen boven de vijftig jaar kampt er in min of meerdere mate mee. Voor sommigen biedt het nieuwe zogenoemde UroLift-systeem soelaas, een behandeling die slechts in vier Nederlandse ziekenhuizen mogelijk is, waaronder Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen. Voor Apeldoorner Henry van der Zande (53) een geschenk uit de hemel. ,,Ik kan mijn sportieve passie, mountainbiken, nu weer oppakken.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn