Volledig scherm
© Tom van Dijke

Scholier goedkoper met bus

Scholieren krijgen voor schooljaar 2013/2014 een korting van 100 euro op een jaarkaart van 165 euro. Met die kaart kregen ze al 55 procent korting op hun buskaartje.

Protest tegen duur geworden buskaartjes heeft geleid tot prijsaanpassingen door gedeputeerde Conny Bieze.

Ze kwam gistermiddag in Provinciale Staten met een tegemoetkoming als antwoord op een motie van de PvdA namens alle statenpartijen.

Scholieren krijgen voor schooljaar 2013/2014 een korting van 100 euro op een jaarkaart van 165 euro.

Met die kaart kregen ze al 55 procent korting op hun buskaartje. Dit kost de provincie in totaal 80.000 euro. In mei komt Bieze met een voordeelactie voor forenzen. Hiervoor is 40.000 euro uitgetrokken

Verder zegde ze toe bij minister Schultz aan te dringen op een ov-chipkaart waarop voordeelabonnementen zijn onder te brengen.

Tenslotte moet ook overleg tussen vervoerders en scholengemeenschappen tot collectieve kortingen leiden.

Inmiddels is deze week de Syntus-kortingskaart voor scholieren ook geldig op Breng-bussen. Goed nieuws voor reizigers uit ondermeer Loenen die met lijn 43 naar Apeldoorn reizen.

Deze maatregelen zijn genomen na kritiek van reizigers en reizigersorganisatie Rocov en gelden in afwachting van een nieuwe OV-visie van Bieze.

De kritiek op de nieuwe bustarieven kwam los na de overgang van zone- naar kilometertarieven mét de invoering van de ov-chipkaart die kortingen bemoeilijkte.

Voorzitter Ben Mouw van Rocov Gelderland is teleurgesteld in de opstelling van Bieze. "Vooral omdat ze van de verchipping van abonnementen en kortingen een technisch probleem heeft gemaakt en dit heeft doorgeschoven naar landelijk niveau. En dat is onzin. Elke provincie kan al lang zelf regelen hoe ze dit op een chipkaart willen zetten. Ik kan niet anders concluderen dat er sprake is van onwil of dat de provincie geen goede afspraken heeft gemaakt bij de aanbesteding en nu bang is claims van de vervoerder te krijgen.

Uit onderzoek van Rocov was gebleken dat in sommige gevallen de nieuwe bustarieven meer dan 25 procent hoger uitvielen dan in 2012. De statencommissie vond dat ze hiermee verkeerd was voorgelicht door Bieze. Volgens Bieze was echter van plus/min 25 procent uitgegaan bij normale zones. Niet van extra grote zones zoals Hoenderloo-Apeldoorn waar de tariefstijgingen ver boven de 25 procent uitkwamen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn