Volledig scherm
De letterzetter, in uitvergrote versie. © De Gelderlander

Schorskever velt 400 fijnsparren in Apeldoorn

Schorskevers hebben in Apeldoorn zo’n vierhonderd fijnsparren zodanig aangetast dat de bomen gekapt moeten worden. De meeste aangetaste bomen staan in het Orderbos en op de begraafplaatsen Heidehof en Soerenseweg. De fijnsparren zullen vervangen worden door nieuwe loofbomen. Eerder sloeg een andere kever, de lariksbastkever, toe op de Loenermark. Daar gingen honderden lariksen tegen de vlakte. 

Voor de aangetaste fijnsparren is  een vergunning verleend. Omdat afgestorven bomen een gevaar vormen en omdat de voortplanting van de kevers gestopt moet worden, is er gebruik gemaakt van een spoedprocedure. Naar verwachting worden de bomen vanaf volgende week geveld.

Letterzetter

De schorskever die zo huis heeft gehouden in Apeldoorn draagt de naam letterzetter (Ips typographus). Het is een klein kevertje, maar het richt op dit moment op meerdere plekken in Nederland grote schade aan. De letterzetter heeft het voorzien op (bij voorkeur oudere) fijnsparren. Veel fijnsparren zijn door de droogte van vorige zomer en de zachte winter extra gevoelig voor de letterzetter. Keverpaartjes nestelen zich achter de schors. Wanneer eitjes uitkomen vreten de larven zich een weg door het hout. Op deze manier wordt de sapstroom in de boom afgebroken en sterft de boom langzaam af.

Het merendeel (circa 200 stuks) van de aangetaste fijnsparren bevindt zich in het Orderbos, vooral in de omgeving van het sportpark Orderbos. Ook in de bosgebieden Dennenheuvel en Berg en Bos zijn aangetaste bomen gevonden. Verder zijn aangetaste bomen gesignaleerd op de begraafplaatsen Heidehof (ruim 100), Soerenseweg (30) en Beekbergen (5). Door de snelle verspreiding van de letterzetter is de verwachting dat er nog meer bomen worden aangetast.

Variatie

Na de velling geldt een herplantplicht. Er zullen voornamelijk loofbomen worden geplant op de plaats van de sparren. Het is de bedoeling meet variatie aan te brengen in de beplanting om ervoor te zorgen dat ziekten en boomkevers als de letterzetter in de toekomst minder vat op het bos krijgen.

Volledig scherm
De Lariksbastkever zorgde er voor dat dit jaar honderden lariksen gekapt moesten worden op de Loenermark. © Kevin Hagens

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn