Volledig scherm
Sinterklaas komt dit jaar voor het eerst niet per boot, maar per trein aan in Nederland. De goedheiligman en zijn gevolg komen met een historische stoomtrein naar Apeldoorn. Daar vindt zaterdag de landelijke intocht plaats. © ANP

Sinterklaas met stoomtrein op weg naar Apeldoorn; hij is al bij Parijs!

Dat Sinterklaas dit jaar met de trein naar Nederland komt, dat wisten we al. Maar dankzij Het Sinterklaasjournaal weten we ook waar hij nu is. De oude stoomtrein is Parijs net voorbij. 

Het lijkt er dus op dat Sinterklaas op tijd aankomt voor de landelijke intocht in Apeldoorn zaterdag. 

Bang voor water

Maar waarom kom de Goedheiligman met de trein en niet gewoon met de stoomboot, zoals elk jaar? ‘Dat komt door mijn nieuwe paard ‘Ozosnel'. Het dier heeft volgens paardenpiet ‘koudwatervrees’. Oftewel, hij is bang voor water. Als het gezelschap met de boot zou zijn gekomen, zou het paard het ‘Spaans benauwd’ krijgen, volgens paardenpiet. 

Precies op tijd

De trein waar de Sint mee komt is een oude stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Sinterklaas vindt de trein maar ‘een hoop gedoe'. ‘Hij is ook ontzettend oud, dus het is maar de vraag of het allemaal goedkomt'. Maar geen zorgen, even later zegt de Goedheiligman dat hij zeker weet dat zijn Pieten ervoor gaan zorgen dat zij ‘precies op tijd in Apeldoorn aankomen'. 

Volledig scherm
Opnames Sinterklaasjournaal in Apeldoorn © Maarten Sprangh © Maarten Sprangh
 1. Randy en Henk-Jan schieten te hulp na ernstig ongeluk Loenen: ‘Het leek wel een oorlogsgebied’
  PREMIUM
  video

  Randy en Henk-Jan schieten te hulp na ernstig ongeluk Loenen: ‘Het leek wel een oorlogsge­bied’

  Dinsdagavond, aan Kanaal Zuid in Loenen. Een vrouw loopt in shock over de weg. Een man zit zwaargewond klem in zijn gecrashte auto. Vrachtwagenchauffeur Randy Schilders is op dat moment aan het lossen bij het nabijgelegen Star Twin Motors van Henk-Jan Wolff. De mannen zijn na de klap naar buiten gegaan om eerste hulp te verlenen en zien veel automobilisten toeterend en filmend langs de puinhopen rijden. ,,Ongelooflijk, hoe diep kan je zinken?’’ vragen ze zich af.
 2. ‘Miss Radio Kootwijk’ en supervrijwilliger Coby vindt het druk worden in haar geliefde dorpje
  PREMIUM

  ‘Miss Radio Kootwijk’ en supervrij­wil­li­ger Coby vindt het druk worden in haar geliefde dorpje

  De oude zendinstallatie van Radio Kootwijk voor directe telefoonverbinding met Indonesië is geschiedenis geworden, maar vrijwilligster Coby de Haan is na 65 vrijwilligersjaren nog steeds actief bij het Kootwijker dorpsleven betrokken. ,,Hallo hallo Apeldoorn, hier Radio Kootwijk’’, waarschuwt de oud-voorzitter van de plaatselijke dorpsraad: ,,We gunnen toeristen al het moois van onze natuur, maar het zijn er zoveel en het wordt zo ontzettend druk in ons dorpje!’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn