Sinterklaasintocht Apeldoorn gaat door met alleen roetveegpieten

VideoDe landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn kan volgens plan plaatsvinden met alleen roetveegpieten. Een bezwaar tegen de vergunning die de gemeente hiervoor verleende, is door de rechter vanmiddag niet-ontvankelijk verklaard. In de vergunning staat niets over de kleur van de pieten, aldus de rechter in Arnhem.

De NTR kondigde in september aan dit jaar voor het eerst met alleen roetveegpieten te werken. De bezwaarmaker, M. van Tongeren uit Amsterdam, wil een intocht met alleen zwarte pieten. Hij vroeg de bestuursrechter snel met een voorlopig oordeel te komen. Als de gemeente geen partij vindt die alleen met zwarte pieten werkt, dan moet de intocht niet doorgaan, vindt hij.

Volgens de rechter moet de burgemeester de aanvraag voor de vergunning toetsen op punten van openbare orde. De bezwaarmaker, die niet namens een groep handelt, wil echter een principiële discussie aangaan over de kleur van de pieten. Daarover kan deze rechter niet oordelen. Ook vorig jaar is geprocedeerd over de landelijke intocht van Sinterklaas. Toen juist omdat er toen nog zwarte pieten meeliepen.

De landelijke intocht in Apeldoorn is op 16 november. De gemeente Apeldoorn gaf donderdag desgevraagd aan op drie locaties langs de route demonstraties toe te staan. Er zijn tot nu toe twee demonstraties aangekondigd.

Volledig scherm
© FOTO HISSINK
  1. Chaotische avondspits op A1 door reeks ongelukken zorgt voor lange files
    Update | Video

    Chaotische avondspits op A1 door reeks ongelukken zorgt voor lange files

    Op meerdere plekken liep het verkeer vanavond in de avondspits vast op de A1. In alle gevallen was sprake van ongelukken, die voor lange files zorgden. Op een gegeven moment meldde de ANWB een extra reistijd van 90 minuten. Bij Holten raakte de bestuurder van een personenauto ernstig gewond na een botsing met de vangrail. Ook was er een melding van ernstige verkeershinder bij de Voorthuizen in de rijrichting Apeldoorn.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn