Sloop Americahal in Apeldoorn.
Volledig scherm
Sloop Americahal in Apeldoorn. © Arnoud Heins

Sloop van vermaarde Apeldoornse evenementenhal gaat als een malle

FOTO'SWie nog een laatste glimp op wil vangen van de Americahal moet haast maken. De sloop van de in 1987 geopende Apeldoornse evenementenhal gaat als een malle.

Op de plek waar UB40 en BLØF ooit de sterren van de hemel zongen, staat inmiddels niet veel meer dan een metalen karkas. Een imposant gezicht. En voor nostalgici een plek om even lekker weg te zwijmelen. Liefhebbers van het betere sloopwerk komen juist niet aan hun trekken. Donder en geweld blijven achterwege. Sloopkogels zijn niet te ontwaren. Omdat de hal, die eind 2017 voorgoed dichtging, in Zwolle een tweede leven krijgt, wordt ze voorzichtig ontmanteld.

Hornbach 

Wat sloopbedrijf Boverhoff uit Heerde precies met de hal van plan is in de hoofdstad van Overijssel, is nog niet bekend. Wel is duidelijk wat er in Apeldoorn voor in de plaats komt: een Hornbach. De bouwmarkt start komende zomer met de bouw van haar zestiende Nederlandse vestiging. Als alles volgens plan verloopt, opent de nieuwe bouwmarkt in het najaar van 2021. De naam Americahal blijft overigens wel bestaan, Boverhoff maakte vorige maand wereldkundig dat die meeverhuist naar Zwolle.   

De voorkant is nog redelijk intact, de naam is al wel enkele weken van de gevel.
Volledig scherm
De voorkant is nog redelijk intact, de naam is al wel enkele weken van de gevel. © Arnoud Heins
Het karkas van de Americahal.
Volledig scherm
Het karkas van de Americahal. © Arnoud Heins
Volledig scherm
© Arnoud Heins
Volledig scherm
© Arnoud Heins
Volledig scherm
© Arnoud Heins
Volledig scherm
© Arnoud Heins
Volledig scherm
© Arnoud Heins
 1. Gloednieuw verpleeghuis in Apeldoorn biedt als zorghotel 76 bedden voor herstellende coronapatiënten
  PREMIUM

  Gloednieuw verpleeg­huis in Apeldoorn biedt als zorghotel 76 bedden voor herstellen­de coronapa­tiën­ten

  De kamers en gangen baden in het daglicht, het ruikt er nieuw, de verf lijkt net opgedroogd. Het gloednieuwe verpleeghuis op de voormalig Juliana-locatie is helemaal klaar voor haar nieuwe bewoners. De naamplaatjes van de gelukkigen zitten al op de deuren. Maar de kamers worden voorlopig niet bewoond door de geplande groep zorgbehoevenden. Het pand aan de Koning Lodewijklaan gaat eerst dienstdoen als zorghotel.
 2. LIVE | Corona in de regio: Boetes voor ‘stiekem’ varende meiden in Zwolle, gloednieuw verpleeghuis wordt corona-hotel
  video

  LIVE | Corona in de regio: Boetes voor ‘stiekem’ varende meiden in Zwolle, gloednieuw verpleeg­huis wordt corona-ho­tel

  Oost-Nederland zit nu bijna een maand in de coronacrisis. We zien tal van mooie initiatieven, zoals particulieren die massaal mondkapjes maken en hele straten die meedoen aan de berenjacht voor kinderen. Maar intussen is er elke dag ook weer verdriet en bezorgdheid om mensen die ziek worden of overlijden. Mis vandaag niets over de corona-ontwikkelingen in ons regionale liveblog.
 3. Voorganger Baptistengemeente Apeldoorn en Emmeloord genezen van corona: ‘Ik hield me voor dat ik niet bang was’
  PREMIUM

  Voorganger Baptisten­ge­meen­te Apeldoorn en Emmeloord genezen van corona: ‘Ik hield me voor dat ik niet bang was’

  Hij voelde een enorme opluchting, die ochtend - vorige week - toen de thermometer voor het eerst in vijftien dagen geen verhoging meer aangaf. ,,Ik ben erdoor”, dacht voorganger Erik van Duyl (53) van de Baptistengemeente Apeldoorn en Emmeloord. ,,Ik hield me in die weken voor dat ik niet bang was. Maar toen ik zag dat de koorts weg was, besefte ik pas dat ik onder spanning heb geleefd.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn