Volledig scherm
Het hekwerk bij de Hoge Veluwe. © Rob Voss

Snoeihard oordeel expert: ‘Hekken Hoge Veluwe zijn illegaal’

De Hoge Veluwe had geen hekken mogen plaatsen om wolven en herten te weren. De provincie Gelderland betaalde immers miljoenen om het wild juist door te laten. Dat zegt Jasper Jongman, gespecialiseerd in natuurbeschermingswetten en Flora en Faunawetten.

De onafhankelijk jurist komt tot deze conclusie nadat hij de door deze krant opgevraagde stukken bekeek waarin deze afspraken zijn vastgelegd en waarbij de provincie Gelderland miljoenen euro’s betaalde aan De Hoge Veluwe om doorgang te regelen voor rondtrekkend wild.

In de overeenkomst is vastgelegd dat het park via wildpassages bij Oud-Reemst en de Deelenseweg toegankelijk is. Sinds enkele weken staan daar nu metershoge hekken, omdat herten uit het Deelerwoud beplanting aantasten en wolven de moeflons kunnen opvreten.

Afspraken geschonden

Dat laatste heeft parkdirecteur Seger Emmanuel van Voorst Tot Voorst gezegd. Hij heeft bovendien laten weten dat de hekken blijven staan tot Gelderland met een oplossing komt die hem zint. De afspraken over het openstellen van de wildpassages zijn in 2012 voor vijf jaar gemaakt, maar gelden volgens jurist Jasper Jongman nog altijd omdat er geen einddatum is genoemd. Volgens Jongman heeft De Hoge Veluwe afspraken geschonden door zonder overleg hekken te plaatsen.

De Gelderse politiek reageerde onlangs zeer verbaasd op de geplaatste hekken, omdat de met provinciegeld gefinancierde ecoducten nu niet bruikbaar zijn voor wild. Provincie Gelderland stelt in gesprek te gaan met het park over de afspraken. Op de vraag welke afspraken er gelden, wordt door een woordvoerder verwezen naar de eerder gesloten deal. ,,De snelheid waarmee de hekken zijn geplaatst, heeft ons verrast.’’ 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn