Volledig scherm
Een enkel boompje daargelaten is alle begroeiing op de parkeerplaats Bruggelen gerooid. Zo ontstaat maximaal zicht op het terrein vanaf de snelweg, waardoor de plek minder aantrekkelijk zou moeten worden voor criminelen en mannelijke prostituees. foto Cees Baars

'Sodom en Gomorra' bij A1 plat

APELDOORN - De beruchte parkeerplaats Bruggelen langs de A1 bij Apeldoorn wordt volledig plat geschoven. Tussen de snelweg en het raster dat de parkeerplaats van het natuurgebied Bruggelen scheidt, zijn inmiddels alle bomen gerooid en alle struiken verwijderd.

Een heuveltje tussen de asfaltstroken wordt komende week weggegraven. Doel: het zicht op de parkeerplaats vanaf de A1 zo groot mogelijk maken. En daarmee onaantrekkelijk voor criminelen.

Het parkeerterrein Bruggelen geldt al jaren als veel bezochte 'cruiseplek' waar homoseksuele mannen elkaar ontmoeten. Het achterliggende natuurgebied, dat via poorten in het omringende raster toegankelijk is, vormt een uitstekende plek om beschut de liefde te bedrijven. Dergelijke activiteiten werden grotendeels geaccepteerd, al leidden ze tot aanzienlijke vervuiling van het bos met condooms, tissues, blikjes en dergelijke.

Vooral in het laatste anderhalf jaar is echter ook de zware criminaliteit in toenemende gebruik gaan maken van de parkeerplaats langs de drukke oost-westverbinding. Er zouden onder meer drugs en wapens worden verhandeld en er zouden jonge mannelijke prostituees actief zijn. Ook zou het een punt zijn waar mensensmokkelaars personen zouden overdragen.

Rijkswaterstaat, de gemeente Apeldoorn, de politie en het Gelders Landschap (beheerder van het bos) hebben daarom besloten het terrein volledig vrij te maken.

Volgens Jan Huurman, zegsman van Rijkswaterstaat, wil de wegbeheerder het liefst af van Bruggelen. "In het hele land zie je dat dit soort plekken activiteiten aantrekt die je niet wilt. We sluiten ze zoveel mogelijk en willen eigenlijk alleen nog rustplekken bij tankstations of restaurants. Daar is tenminste toezicht. Bruggelen kan echter niet dicht omdat we vanwege het rijtijdenbesluit verplicht zijn minimaal om de veertig kilometer een rustplek in te richten. Als we Bruggelen sluiten, halen we dat niet."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Hoenderloo volgt voorbeeld burgerinitiatief Zuid doet Samen

  Hoenderloo volgt voorbeeld burgerini­ti­a­tief Zuid doet Samen

  Het burgerinitiatief uit Apeldoorn - Zuid, waarbij buurtbewoners de wijk rondgaan en mensen met elkaar in contact brengen, krijgt een vervolg in Hoenderloo. Onder de naam ‘Het Nieuwe Initiatief’ zijn vrijwilligers uit Hoenderloo begonnen met het organiseren van inloopochtenden voor inwoners van het dorp. Vier vrijwilligers uit Hoenderloo sloten deze week een opleiding tot buurtassistent bij de Buurtcoöperatie Apeldoorn - Zuid (Zuid doet Samen) af.
 2. Apeldoornse raadsleden worden nooit verwend
  PREMIUM

  Apeldoorn­se raadsleden worden nooit verwend

  Ze worden niet overladen met cadeaus. Laat staan dat ze geschenken van meer dan 45,- euro krijgen aangeboden. Maar toch staat er wel eens iets klaar voor Apeldoornse raadsleden, na afloop van een werkbezoek. Voor de Partij voor de Dieren is het van belang dat er in ieder geval geen dierlijke producten in zijn verwerkt. En de SP laat de goodiebag doorgaans staan. ,,Wij doen het voor een ideaal en zijn hierin niet belangrijker dan elke andere bezoeker of deelnemer.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn