Volledig scherm
Bij eerdere protesten tegen de gemeentelijke tarieven plaatsten Vérian-medewerkers en FNV een actietent pal voor de entree van het Apeldoornse Stadhuis. © Cees Baars

SP in bres voor thuishulpen Vérian in dreigend bankroet

Wat doet de minister om te voorkomen dat 1100 medewerkers van Vérian Care & Clean binnenkort op straat staan? Dat vraagt SP-Kamerlid Maarten Hijink aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hijink reageert met zijn Kamervragen op berichtgeving deze week in de Stentor. Hij wil weten of De Jonge bereid is om zich in te zetten voor de thuishulpen die door het dreigende faillissement hun baan in gevaar zien komen. Ook vier- tot vijfduizend mensen die op hun hulp zijn aangewezen komen dan in problemen. Het SP-Kamerlid wil dat de minister ook daar aandacht voor toont.

Verliezen

Volledig scherm
Maarten Hijink. © AD

De Stentor schetste deze week hoe Vérian de afgelopen jaren de verliezen opstapelde. De Apeldoornse thuiszorgorganisatie beklaagde zich over de tarieven die gemeenten betalen. Meer dan 500 thuiszorgmedewerkers werden de dupe daarvan: Vérian zette ze in 2016 op straat. Hun protestacties tegen gemeenten en zelfs bezetting van het Apeldoornse Stadhuis bleken daarmee vruchteloos. Hijink wil van de minister weten wat de oorzaak van de problemen bij Vérian is. ,,Is dat enkel te wijten aan de te lage tarieven die gemeenten hanteren of heeft dit ook andere redenen?'', vraagt hij zich af.  

Voorafgaand aan de protesten tegen de gemeentelijke tarieven keerde het personeel zich destijds ook tegen de eigen topmensen. ,,De top consumeert een kwart miljoen zorggeld'', klaagden ze toen op spandoeken. De vraag is of hoge overheadkosten nu nog steeds een probleem zijn.

Bezorgd

Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP

Hijink maakt zich bezorgd over het effect dat kan uitgaan van een faillissement bij een grote organisatie als Vérian. Nu verkeer Care & Clean weliswaar nog in surseance van betaling, maar in vrijwel alle gevallen wordt dat gevolgd door faillissement. Hij wijst op de brief die de minister in december naar de Tweede Kamer stuurde. De sector zorg en welzijn telt momenteel bijna 1,16 miljoen werknemers, gaf hij toen aan, en het tekort aan personeel is nu al één van de belangrijkste 'uitdagingen'. Tot 2022 zijn er jaarlijks bijna 32.000 nieuwe medewerkers nodig. ,,In hoeverre draagt een dreigend massaontslag in de thuiszorg bij aan het doel om meer mensen enthousiast te maken voor een baan in de zorg?'', vraagt hij dan ook. 

Hijink wil dat de minister ook helderheid geeft over de risico's van de bedrijfsonderdelen van Vérian die buiten de surseance van betaling staan. Daarvoor werken 1400 mensen.  Verder wil hij dat de minister navraagt of de thuishulpen zich terecht zorgen maken dat ze hun salaris en vakantiegeld deze maand niet krijgen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn