Volledig scherm
Emile Roemer bij zijn afscheid van de SP in de Tweede Kamer in januari 2018. © ANP

SP-kopstuk Emile Roemer gepasseerd als commissaris van de Koning in Gelderland

SP-kopstuk Emile Roemer is gepasseerd als nieuwe commissaris van de Koning in Gelderland. Roemer, nu waarnemend burgemeester in Heerlen, was tot het laatst in de race om vertrekkend commissaris van de Koning Clemens Cornielje van Gelderland op te volgen. Hij legde het echter af tegen de huidige burgemeester van Apeldoorn, John Berends. Dat bevestigen bronnen aan de Gelderlander.

Volgens ingewijden ging de voorkeur uit naar Berends omdat hij meer ervaring heeft in het lokaal bestuur. Woensdag neemt Cornielje na ruim 13 jaar afscheid als commissaris van de Koning. Berends begint volgende maand als diens opvolger. In de procedure voor zijn benoeming troefde hij Emile Roemer af,  die op plek twee eindigde.

Haags netwerk

Roemer zat twaalf jaar in de Tweede Kamer en was 7 jaar lang politiek leider van de SP. Opvallend is dat bij de bekendmaking van de nieuwe commissaris van Gelderland juist Berends werd geroemd om zijn netwerk in Den Haag. Een benoeming van Roemer zou uniek zijn geweest, want nog nooit leverde de SP een commissaris van de Koning. Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer in 2018 werd Roemer, inwoner van Sambeek, wel benoemd tot waarnemend burgemeester van Heerlen. Daarmee is hij de eerste SP-burgemeester ooit.

Geheimhoudingsplicht

Kees van Baak, voorzitter van de Gelderse sollicitatiecommissie, wil vanwege de geheimhoudingsplicht niet ingaan op de vraag wat de motivaties van Provinciale Staten waren om Berends boven Roemer te verkiezen. De voormalig SP-leider bevestigt noch ontkent dat hij gesolliciteerd heeft. ,,Los van de vraag of ik überhaupt aan het solliciteren ben: over welke vacature of procedure dan ook mag niet gesproken worden”, laat Roemer in een reactie weten.

  1. Pascal is na zijn 13e woestijnrally weer thuis in Beekbergen: ‘Ik zie Dakar als het leven in het kort’
    PREMIUM
    video

    Pascal is na zijn 13e woestijn­ral­ly weer thuis in Beekbergen: ‘Ik zie Dakar als het leven in het kort’

    Een kat heeft negen levens wordt wel gezegd, maar Pascal de Baar heeft er zoveel meer. De man uit Beekbergen deed in Saudi Arabië voor de dertiende keer mee aan de Dakar Rally. De editie van ’s werelds meest gevaarlijke woestijnrally kostte twee coureurs het leven. ,,Dakar is het leven in het kort. Met dezelfde hoogte- en dieptepunten, in de hoogste versnelling.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn