Volledig scherm
Emile Roemer bij zijn afscheid van de SP in de Tweede Kamer in januari 2018. © ANP

SP-kopstuk Emile Roemer gepasseerd als commissaris van de Koning in Gelderland

SP-kopstuk Emile Roemer is gepasseerd als nieuwe commissaris van de Koning in Gelderland. Roemer, nu waarnemend burgemeester in Heerlen, was tot het laatst in de race om vertrekkend commissaris van de Koning Clemens Cornielje van Gelderland op te volgen. Hij legde het echter af tegen de huidige burgemeester van Apeldoorn, John Berends. Dat bevestigen bronnen aan de Gelderlander.

Volgens ingewijden ging de voorkeur uit naar Berends omdat hij meer ervaring heeft in het lokaal bestuur. Woensdag neemt Cornielje na ruim 13 jaar afscheid als commissaris van de Koning. Berends begint volgende maand als diens opvolger. In de procedure voor zijn benoeming troefde hij Emile Roemer af,  die op plek twee eindigde.

Haags netwerk

Roemer zat twaalf jaar in de Tweede Kamer en was 7 jaar lang politiek leider van de SP. Opvallend is dat bij de bekendmaking van de nieuwe commissaris van Gelderland juist Berends werd geroemd om zijn netwerk in Den Haag. Een benoeming van Roemer zou uniek zijn geweest, want nog nooit leverde de SP een commissaris van de Koning. Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer in 2018 werd Roemer, inwoner van Sambeek, wel benoemd tot waarnemend burgemeester van Heerlen. Daarmee is hij de eerste SP-burgemeester ooit.

Geheimhoudingsplicht

Kees van Baak, voorzitter van de Gelderse sollicitatiecommissie, wil vanwege de geheimhoudingsplicht niet ingaan op de vraag wat de motivaties van Provinciale Staten waren om Berends boven Roemer te verkiezen. De voormalig SP-leider bevestigt noch ontkent dat hij gesolliciteerd heeft. ,,Los van de vraag of ik überhaupt aan het solliciteren ben: over welke vacature of procedure dan ook mag niet gesproken worden”, laat Roemer in een reactie weten.

 1. Apeldoornse webshop laat spoor van gedupeerden na
  PREMIUM

  Apeldoorn­se webshop laat spoor van gedupeer­den na

  Leveranciers en klanten betichten webshop BMX Shop Apeldoorn massaal van oplichting. De webshop voor fietscrossartikelen van Apeldoorner Riny van Nieuwenhuizen zou wel afnemen van leveranciers maar niet betalen en klanten juist laten betalen maar vervolgens niet leveren. Van Nieuwenhuizen zelf ontkent oplichtingspraktijken en stelt juist zelf slachtoffer van een lastercampagne te zijn. Meerdere gedupeerden zeggen dat ze aangifte van oplichting hebben gedaan tegen de ondernemer. ,,Die man is ziek in zijn hoofd.’’
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn