Spil in Turkse gemeenschap, ondernemer en voetbaldier: deze Apeldoorners kregen dit jaar een lintje
LINTJESREGENVan voetbalmannen in hart en nieren tot een drijvende kracht van de Wereldwinkel en een succesvol ondernemer: 21 inwoners van de gemeente Apeldoorn kregen dinsdag een koninklijke onderscheiding.
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Simon Boon (73 jaar, Apeldoorn) was dik tien jaar dé man van Koninginnedag, later Koningsdag in Apeldoorn. Daarnaast zet Boon zich op allerlei manieren in voor de maatschappij. Hij bevordert verbroedering, via zowel plaatselijke sociale en culturele activiteiten als internationale contacten tussen Apeldoorn en andere plekken in de wereld.
In de schuur achter zijn huis begon Hans Hogeveen (68 jaar, Ugchelen) meer dan veertig jaar geleden het bedrijf lTS. Nu is die onderneming marktleider in aluminiumfolie. De Ugchelenaar speelde een leidende rol in de lobby in Brussel om de belangen van de Europese aluminiumindustrie te verdedigen.
Eerst als militair en na zijn eervol ontslag als vrijwilliger, heeft luitenant-kolonel titulair Willem Plink (86 jaar, Apeldoorn) zich ingezet voor militaire geschiedschrijving en het handhaven van tradities van het Nederlandse leger in het algemeen en de cavalerie in het bijzonder. Dat deed hij bij meerdere organisaties en musea.
Bernard de Vries (75 jaar, Apeldoorn) werkte veertig jaar bij Visio voor mensen met een visuele beperking. Hij is de grondlegger van de begeleiding van slechtzienden bij het verlies van gezichtsvermogen. Bij het brede publiek is hij vooral bekend door decennialang vrijwilligerswerk binnen de Apeldoornse sportwereld, met name rond voetbal.
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mede dankzij Ahmet Alkas (55 jaar, Apeldoorn) kunnen Turkse Nederlanders hun dierbaren na het overlijden volgens alevitische rituelen verzorgen. Alkas richtte daarvoor 25 jaar geleden mede stichting Canlar Uitvaartfonds op. Daarnaast is hij lang actief geweest voor D66. ‘Een voorbeeld voor mensen met een niet-westerse achtergrond die politiek actief willen worden.’
Heel wat (sport)activiteiten in Hoenderloo zijn mogelijk geworden dankzij Arjan Barten (54 jaar, Hoenderloo). Hij stak de handen uit de mouwen bij voetbalclub SV Beatrix, vooral voor de jeugd. En hij is al twintig jaar lid van het Oranje Comité Hoenderloo, dat allerlei evenementen organiseert.
Voedsel en aandacht voor mensen die het niet voor de wind gaat. Die thema’s spelen een rol in het vrijwilligerswerk van Gerrit Bazelier (74 jaar, Apeldoorn). Hij was in 2006 een van de oprichters van de Voedselbank Apeldoorn, stond aan de wieg van StadsAkkers, zette zich in als SchuldHulpMaatje en is betrokken bij de Pluktuin in Wenum-Wiesel.
Tineke en Jos Breuer (64 en 65 jaar, Apeldoorn) vingen tien jaar kinderen op die tijdelijk niet thuis konden zijn. Ook begeleidden de Breuers stellen bij het verbeteren van hun relatie. Tineke zet zich daarnaast onder meer in voor hulp aan daklozen via Sant’Egidio. Jos helpt mensen tijdens bedevaartreizen naar Lourdes. En hij begeleidt mensen die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen.
Nadat zijn vader door een ernstige ziekte op jonge leeftijd overleed, werd Bas de Bruin (65 jaar, Apeldoorn) de ‘pater familias’. Ook was hij ruim vijftien jaar steun en toeverlaat van zijn oudere buren. Verder is De Bruin actief voor tennisvereniging Quick, Peugeot Club Nederland en Stichting Behoud Juniperbos.
Noem de naam Steven Gerritsen (66 jaar, Apeldoorn) en in veel dorpen en wijken van Apeldoorn worden ze enthousiast. Gerritsen werkte meer dan veertig jaar bij de gemeente, waaronder 22 jaar als schakel tussen dorpen of wijken en de lokale overheid. Voor geloofsgemeenschap De Drie Ranken doet hij vrijwilligerswerk.
Op jonge leeftijd kwam John Lamberts (61 jaar, Apeldoorn) terecht bij Apeldoornse Boys. Daarna volgde een lange periode met tal van bestuurlijke werkzaamheden. Tegenwoordig draag hij zorg voor de ledenadministratie van de club in Zuid, is hij lid van de sponsorcommissie en leidt hij de Vrienden van de Boys.
Hoeveel kinderen heeft Bertha Liefting-de Zwaan (60 jaar, Uddel) onder haar hoede gehad? Ruim dertig jaar is ze leidster bij de peuterspeelzaal in Uddel, die zij oprichtte. Binnen de Hervormde Kerk spant ze zich in voor ‘jonge mensen die anders begaafd zijn’. Met haar man bood ze vijftien jaar minderbedeelde buitenlandse kinderen een vakantie in haar gezin.
Kinderen achter schermpjes vandaan halen; daarvoor richtte Peti van Maldegem-Luteijn (64 jaar, Apeldoorn) stichting Kineto op. Eerder startte ze een christelijke peuterspeelzaal. Ze was lang lid van de evangelisatiecommissie van de Gereformeerde Gemeente Apeldoorn, tegenwoordig is ze voorzitter van stichting AZIZ die asielzoekers helpt bij hun asiel- en integratieproces.
Meer dan veertig keer ging Cora Manni (77 jaar, Apeldoorn) als medisch verzorgende mee tijdens de Zonnebloemvakantieweek, om mensen met een lichamelijke beperking te helpen. Iets soortgelijks doet ze voor Senior Vakantie Plan. Via het Apostolisch Genootschap bezoekt Manni eenzame ouderen en zieken. Ook is zij vrijwilliger bij stichting Vier Het Leven.
Heftige gesprekken voerde Irene Niemer (76 jaar, Apeldoorn) gedurende 22 jaar, als vrijwilliger van de Telefonische Hulpdienst (Landelijke Luisterlijn). Ze sprak, vaak in de nacht, met mensen die ernstig depressief waren of zelfmoord wilden plegen. Zo is zij voor velen een redder in nood geweest. Ook was Niemer ruim twintig jaar mantelzorger.
Sinds ze veertig jaar geleden in Nederland kwam wonen, doet Hatice Özçelik-Pekşen (53 jaar, Apeldoorn) vrijwilligerswerk. In het cultuurcentrum van de Eyup Sultan Moskee regelt ze activiteiten en is ze vraagbaak voor de hele gemeenschap. Ze treedt op als tolk en voor gezinnen die het minder goed hebben, regelt zij eten, kleding en andere spullen.
In Gurupà in Brazilië is heel wat van de grond gekomen dankzij de inzet van Willem Reinders (79 jaar, Apeldoorn). De Grote Kerk in Apeldoorn steunt een aantal dorpen en gehuchten in het oerwoud aan de Amazone. Reinders wist al veel geld binnen te halen via een speciale stichting en is nog steeds bestuurslid.
Apeldoorn-Zuid doet Alex Schiphorst (74 jaar, Apeldoorn) wat. Vandaar dat hij van alles voor deze wijk heeft geregeld en opgezet. Van geld om speeltuin De Speeldoos op te knappen tot wandelingen met ouderen uit Sainte Marie. Maar Schiphorst kijkt ook over de grens: hij bracht ingezamelde hulpgoederen naar een kindertehuis in Roemenië.
De Wereldwinkel kent Ank Visser-Zeevalkink (72 jaar, Apeldoorn) op haar duimpje: 33 jaar is ze daarbij betrokken. En verantwoorde handel blijft niet beperkt tot die winkel, want Visser is ook zeer actief met verkoop van Fair Trade-producten tijdens evenementen en markten. Daarnaast spant ze zich in voor de Hartstichting.
Johan van Zeijl (69 jaar, Apeldoorn) verdient zijn onderscheiding voor het werk dat hij in buurgemeente Deventer doet. Hij is een steunpilaar voor het Etty Hillesum Centrum, als gastheer en beheerder. Ook is Van Zeijl in touw rond het leggen van struikelstenen, ter nagedachtenis aan door de nazi’s vermoorde Deventenaren.
Hieronder vind je een overzicht van gedecoreerden in andere gemeenten in Oost-Nederland.
Bekijk hier onze meest bekeken video’s van dit moment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
Dit is hoe de eerste teams uit Apeldoorn dit weekeinde speelden
Dit weekeinde werd weer gevoetbald door de clubs uit de gemeente Apeldoorn. In dit artikel volgt een beknopte samenvatting van de diverse gespeelde wedstrijden door de eerste elftallen. -
Tip of vraag? Zo kan je de Stentor bereiken
-
indebuurt.nl
Restaurant Le Baffon bestaat 45 jaar: 'Het is hier altijd levendig en gezellig'
Le Baffon is al 45 jaar een vaste waarde aan het Caterplein. Eigenaar Casper Buys (38) vertelt over het restaurant dat zijn ouders Arie en Carla in 1978 openden. “We doen het nog steeds samen. Het was van ons en is van ons.” -
PREMIUMDerde klasse
Winnend ABS zwaait zowel Martijn Stegink als de derde klasse vaarwel
Bijna leek ABS het wonder te voltrekken. Nadat een paar weken geleden de ploeg mentaal al afscheid had genomen van de derde klasse, mocht het door de eigen goede resultaten en de mindere van Holten hopen op een langer verblijf in de derde klasse D. Daarvoor was een overwinning op Groen Wit ‘62 nodig en een nederlaag van Holten tegen Diepenveen.Apeldoorn
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
indebuurt.nl
Licht, camera, actie! Zo moet een film over Apeldoorn heten volgens jullie
Een film over Apeldoorn… Gaaf natuurlijk, maar hoe zou die film dan moeten heten? Wij stelden de vraag en jullie kwamen met antwoorden. Hierbij een greep uit de opties.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMO Vos
getty tabak