Volledig scherm
Nu stoppen veel lijnen aan de Hofstraat. Handig, maar niet echt goed voor de sfeer als 'verblijfsgebied', vindt de gemeente. © Cees Baars

'Stadsbus uit Hofstraat halen is lastig verhaal'

Het is lastig om bussen uit de Hofstraat te halen. Keolis ziet veel haken en ogen aan het idee van de gemeente Apeldoorn om stadslijnen er in de toekomst omheen te leiden.

Burgemeester en wethouders willen de binnenstad verbeteren. Een van de wensen is het gebied rond de kruising Hoofdstraat / Hofstraat / Kanaalstraat meer in te richten als een omgeving waar het prettig is te verblijven.

Op dit moment bepalen stadsbussen het beeld daar behoorlijk: veel lijnen stoppen aan de Hofstraat. De gemeente verkent of het mogelijk is die bussen anders te laten rijden. Keolis (dat in Apeldoorn onder de naam Syntus de stadsbussen laat rijden) wil het gesprek best aangaan. Maar het idee heeft niet de voorkeur van de vervoerder.

Ideale halte

De Hofstraat is een ideale halte voor een busverbinding met de binnenstad. Mensen stappen uit aan de rand van het winkelgebied. Daar is behoefte aan, blijkt uit de cijfers. Op sommige werkdagen zijn er 1.200 in- en uitstappers aan de Hofstraat. Op zaterdag ligt dat aantal iets lager.

In de spits rijden in beide richtingen samen 50 bussen per uur. Het enige alternatief voor de Hofstraat zijn haltes aan de Kalverstraat, zegt Keolis-woordvoerder Hanneke Ruiter. Maar met veel kanttekeningen. ,,Wij staan niet te juichen om de bus hierheen te verplaatsen.'' De Kalverstraat ligt verder van het winkelgebied. Bovendien heeft die weg geen goede 'businfrastructuur', legt Ruiter uit. Verkeer op de Kalverstraat moet bij de Hoofdstraat voorrang geven aan kruisende voetgangers en fietsers. ,,Wij verwachten dat deze route zelfs langer duurt, terwijl het nog niet 'voelt' als het centrum.''

De gemeente moet er dus rekening mee houden dat er behoorlijk wat komt kijken bij dit idee. ,,Een goede halte met voorzieningen, een duidelijke, klantvriendelijke looproute naar het centrum, plus een gegarandeerde goede doorstroming voor de bus (eigen infra).''

Voetgangers

Als de bussen wel door de Hofstraat blijven rijden is het wat betreft Keolis niet logisch er een zogenoemd verblijfsgebied van te maken, waar mensen heen en weer kuieren. ,,Bus en voetgangers die dezelfde straat delen is, met dit aantal bussen, onwenselijk.''

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

 1. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”
 2. Politiestudenten geslaagd: 35 bekeuringen bij verkeerscontrole in Apeldoorn

  Politiestu­den­ten geslaagd: 35 bekeurin­gen bij verkeers­con­tro­le in Apeldoorn

  Studenten van de Politieacademie zijn geslaagd voor hun examen Verkeerscontrole. Met glans, want vrijdag werden verspreid over Apeldoorn maar liefst 35 bekeuringen uitgeschreven. De agenten in de dop betrapten samen met het verkeersteam van de politie Oost-Nederland onder andere elf bestuurders die niet handsfree belden maar hun mobiel in de hand hielden. Voor datzelfde vergrijp werden ook twee fietsers op de bon geslingerd.
 3. Vraag bij het nieuws: wat is een weerrecord nog waard?
  PREMIUM

  Vraag bij het nieuws: wat is een weerrecord nog waard?

  De warmste 16 februari ooit, de hoogste luchtdruk ooit gemeten en een vliegtuig dat deze maand door een gunstige straalstroom anderhalf uur eerder konden landen op Schiphol. Die behaalde tijdwinst op een vlucht tussen New York en Schiphol was ook goed voor een record. Het lijkt er tegenwoordig op dat er iedere dag wel een meteorologisch record wordt verbroken. Wij spreken weerman Raymond Klaassen van Weerplaza over de zin en onzin van weerrecords.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn