Duurzame kantoorruimtes en vergaderlocaties zijn in. Op de foto een voorbeeld van een duurzaam concept in het voormalige ABN-gebouw in Apeldoorn: Mr Green.
Volledig scherm
Duurzame kantoorruimtes en vergaderlocaties zijn in. Op de foto een voorbeeld van een duurzaam concept in het voormalige ABN-gebouw in Apeldoorn: Mr Green. © Rob Voss

Steden kampen met tekort aan duurzame kantoren

De kantorenmarkt in Deventer, Apeldoorn en Zwolle boomt. De leegstand daalt al jaren. Opvallend: er blijkt steeds meer vraag naar kleinere en duurzame kantoorruimtes met uitstraling

Er is zelfs sprake van een ‘kwalitatief tekort’, zo blijkt uit het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2020 van Rodenburg Makelaars. Bedrijven die op zoek zijn naar kantoorruimte moeten concessies doen omdat zij niet altijd ruimtes kunnen vinden die aan hun moderne, duurzame eisen voldoen.

In Apeldoorn daalde volgens het rapport de leegstand het meest; met 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Zwolle en Deventer noteerden een daling van 10 procent.  

Apeldoorn

In vierkante meters staat in Apeldoorn 80.000 vierkante meter leeg, in Zwolle 98.000 en Deventer 60.000.  In het centrum van Apeldoorn daalde de leegstand in een jaar tijd zelfs met de helft. Dat kwam vooral omdat kantoren werden omgebouwd tot woningen.

Twee op de drie bedrijven koos voor een kantoorruimte van minder dan 250 vierkante meter en dat is ‘klein’ volgens de opstellers van het rapport. Totaal betrokken bedrijven in 2019 31.000 vierkante meter kantoorruimte (koop en huur). 

Deventer

Deventer beleefde in 2019 een recordjaar: 39 bedrijven tekenden voor 17.700 vierkante meter kantoorruimte. Vooral de historische binnenstad blijkt een magneet voor kleinere bedrijven.

Opvallend, volgens de opstellers van het rapport: ‘Deventer evolueert van een arbeidersstad met van oudsher een maakindustrie, naar een stad met een dienstverlenend karakter. Deze omslag vertaald zich in een hogere dynamiek op de kantorenmarkt.’

Zwolle

In Zwolle halveerde de leegstand ten opzichte van 2015. Het rapport spreekt ‘meer evenwichtige marktomstandigheden’, maar constateert tegelijk dat er zeker nog geen tekort is aan vierkante meters kantoorruimte.   

In totaal betrokken bedrijven vorig jaar bijna 29.000 vierkante meter kantoorruimte. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn