Volledig scherm
PREMIUM
Nieuwbouwprojecten in de buurt van natuurgebieden lopen forse vertraging op. © Rob Voss

Stikstofcrisis: jaar langer wachten op nieuwe woning rond Veluwe en in Overijssel

Woningbouwprojecten rond de Veluwe en in Overijssel moeten rekening houden met twaalf maanden vertraging. Door de stikstofcrisis gaat de rem op nieuwbouw van woningen op locaties dichtbij natuurgebieden. Dit geldt ook voor de verbreding van de A1.

Voor bouwprojecten die op grotere afstand dan vijf kilometer van natuur liggen, worden geen grote problemen verwacht. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). 

Woningen later opgeleverd

In Oost-Nederland (Gelderland, Overijssel en Flevoland) lopen volgens Bouwend Nederland minimaal 115 nieuwbouwprojecten vertraging op als gevolg van de stikstofcrisis. Hierdoor worden in totaal 3208 woningen later opgeleverd. De getroffen projecten hebben een totale omzet van bijna 830 miljoen euro. 

Bouwbedrijven vrezen als gevolg hiervan onder meer problemen met personeel en financiering van projecten. Uit een enquête blijkt dat driekwart van de oostelijke bouwbedrijven nu al hinder ondervindt van de stikstofuitspraak. In de bouw dreigt een verlies van duizenden banen. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn