Volledig scherm
© ANP

Stimuleren van vuurwerkvrije zones lukt net niet in Apeldoorn

Een plan om ‘vrijwillige vuurwerkvrije zones’ in Apeldoorn te stimuleren, gaat toch niet door. Donderdagavond bleek er in de gemeenteraad één stem te weinig te zijn om die stap te zetten.

Bij zo'n vrijwillige zone spreken buurtbewoners onderling af om hun straat of buurt rond de jaarwisseling vrij te houden van vuurwerk. Een paar steden in Nederland hebben daar al ervaring mee, dit jaar volgen er meer. Enkele politieke partijen in Apeldoorn zien graag dat deze gemeente dat idee actief onder de aandacht brengt van haar inwoners.

Vrijheid

Onder meer de VVD en CDA zijn om diverse redenen tegen: van praktische tot principiële. Overigens zijn onder die tegenstemmers ook partijen - bijvoorbeeld ChristenUnie - die juist vinden dat er echte vuurwerkvrije zones zouden moeten komen, en dat dit voorstel dus niet ver genoeg gaat. Zover zal het wat burgemeester John Berends, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, al helemaal niet komen zolang de rijksoverheid dat niet oplegt. Berends, die naar eigen zeggen ook zelf graag een rotje mag afsteken, vindt vuurwerk een typisch voorbeeld van een vrijheid die burgers moeten hebben. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn