Volledig scherm
Martin Unterhorst: ,,Ik heb jongens gehad die het in zestien lessen haalden, maar ook met 116 lessen.'' foto Wouter Koolmees

Succes van rijscholen verschilt behoorlijk

APELDOORN - Het succes van Apeldoornse rijscholen verschilt sterk. Dat blijkt uit jaarcijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Bij sommige rijscholen slaagt minder dan vijftien procent voor zijn eerste examen.

Dat steekt schril af tegen het hoogste slagingspercentage: bijna negentig procent.

Het CBR publiceert de percentages via www.rijschoolgegevens.nl . Zo kunnen mensen zelf de kwaliteit van rijscholen beoordelen.

De Apeldoornse rijscholen die het afgelopen jaar bij het CBR aan de Wilmersdorf hun klanten lieten afrijden, scoorden gemiddeld 56 tot 60 als slagingspercentage voor het eerste examen.

Topper was Rijschool Martin Unterhorst, met een slagingspercentage van 86 tot 90. Verkeersschool Van der Ley noteerde 76 tot 80 procent. Beide zijn relatief kleine rijscholen. De beste grote rijschool (meer dan tweehonderd examens) was Rijschool Frank Schuurman. Net als Rijschool Topper, Thomas Rijopleidingen, Verkeersschool Osseveld en Verkeersschool De Veluwe was het slagingspercentage daar 71 tot 75 procent.

De zes rijscholen die gezien hun slagingspercentages door de mand vallen zijn relatief kleine bedrijven: Autorijschool E. Muller, Autorijschool Michel Kreuze, Autorijschool R. van der Vegt, Autorijschool Tolsma, Raijmaekers Rijinstruktie en Verkeersschool E. Palm. Van hen scoorden Kreuze en Palm het slechtst: minder dan vijftien procent van hun kandidaten slaagde ineens.

Het slagingspercentage van Apeldoornse rijscholen ligt in Apeldoorn traditioneel hoger dan elders in het land. Dat constateert het CBR.

Over 2008 was het slagingspercentage in Apeldoorn 56 tot 60 procent. Landelijk was dat 40 tot 45 procent. Volgens CBR-woordvoerder Wim ten Buren is nooit onderzocht hoe het verschil kan worden verklaard. ,,We denken dat een verklaring is dat kandidaten in dit deel van het land bereid zijn om hun lessen netjes af te werken en waar nodig extra lessen te volgen.''

In zijn algemeenheid geeft het slagingspercentage een goede indicatie van de kwaliteit van rijscholen, vindt Ten Buren, ,,maar het zegt niet alles. Als een kleine school veel kandidaten heeft die moeilijk leren, dan zorgt dat voor slechte cijfers, terwijl de kwaliteit van de lessen misschien best goed is.''

Branchevereniging Bovag (afdeling rijscholen) onderschrijft dat. ,,Sommige scholen laten leerlingen standaard veel lessen volgen. Andere maken zich drukker om de portemonnee van de klant en schatten actiever in wanneer iemand klaar is voor het examen. Als je daarbij een paar keer pech hebt, kun je met name als kleine rijschool een laag percentage scoren'', zegt Frans Bastiaansen namens Bovag. ,,Zou ik over een jaar lessen willen volgen, dan zou ik de resultaten van een paar rijscholen in die periode in de gaten houden. De scores over een langere termijn zijn belangrijk.''

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn