Volledig scherm
Sneeuwpret bij de De Ugchelse Berg bij Het Leesten op 10 december 2017. © Rob Voss

Terugblik: zó wit was Oost-Nederland precies een jaar geleden

Foto's & videoWeet jij het nog? Exact een jaar geleden kreeg Nederland te maken met enkele dagen extreem winters weer. Een terugblik met veel foto's op drie witte dagen, vol plezier, maar ook vol ellende.

Op zondag 10 december 2017 was er sprake van langdurige sneeuwval in ons land, vooral in het midden van het land viel er veel sneeuw. Een dag eerder gaf het KNMI al code oranje af vanwege de verwachte sneeuwval. Die zondag genoot Nederland van het prachtige winterweer. Kinderen maakten sneeuwpoppen en de slee kon weer van zolder worden gehaald. Rene Demmers maakte die dag onderstaande beelden van de stroomtrein in de weilanden bij Lieren.

Lees onder de video verder.

Code rood

Een dag later op maandag 11 december werd het verkeer ontwricht. Na de zondagse sneeuwpret moesten nu veel mensen door de sneeuw naar het werk en school. Door de combinatie van harde wind en sneeuwval was het zicht die maandag voor sommige weggebruikers niet meer dan een paar honderd meter. Ook was het glad op de wegen. Dit leidde tot lange files en ongelukken, maar er werd die dag toch ook zeker genoten van het winterse weer.

Lees onder de foto's verder.

Volledig scherm
Op maandag 11 december fietst deze puber over de Wilhelminabrug bij Deventer. Deze foto werd na een verkiezing gekozen tot mooiste foto van het jaar 2017. © FOTO HISSINK
Volledig scherm
Bewoners en begeleiders van Brugstede in Lemelerveld trotseren de kou en en sneeuw op maandag 11 december. © Alex Mulder
Volledig scherm
Het lichtobject de zittende kerstman bij de Wijndragerstoren in Zwolle op 11 december 2017. © Frans Paalman

Om 12.44 uur gaf het KNMI code rood af voor een groot deel van Nederland. Op sommige plekken in Overijssel viel tot wel 15 centimeter sneeuw. Buspassagiers moesten zelfs een gestrande bus aandrukken en reizigers in een stilstaande trein in Dronten konden pas na 2,5 uur worden geëvacueerd. In Nijkerk moest de brandweer het dak van een kalverenschuur sneeuwvrij maken om instorting te voorkomen. Jacco uit IJsselmuiden behaalde op deze dag zijn rijbewijs. ,,Het leek wel een ijsbaan,’’ sprak de kersverse bezitter van het rijbewijs.

Gedurende de middag werd ook code rood afgegeven voor de provincies Drenthe, Friesland en Groningen, de sneeuwval verplaatste zich ‘s middags richting het Noorden.  Om middernacht werd code rood ingetrokken door het weerinstituut.

Lees verder onder de video.

Snowface Challenge

Daags na  die extreme winterdag stortte de tent van het IJsbeeldenfestival in Zwolle in. De gemeente Elburg sloot op 12 december enkele wegen vanwege kans op vallende takken. In Apeldoorn vielen door het gewicht van de sneeuw dakgoten naar beneden en de Zutphense Janneke Pouw zag haar initiatief de Snowface Challenge viral gaan.

Lees onder de foto's verder.

Volledig scherm
Een strooiwagen raakte op dinsdag 12 november van de Stikkenpolderweg in Kampen. Een kraan zette de vrachtwagen weer rechtop. © Stefan Verkerk / News United
Volledig scherm
Op dinsdag 12 december was er weinig klandizie voor de ondernemers op de weekmarkt in Ermelo. © Bram van de Biezen
Volledig scherm
De opbouw van het Glazen Huis in Apeldoorn vond ook plaats in de sneeuw. © Rob Voss
Volledig scherm
De tent van het IJsbeeldenfestival stortte op 12 december 2017 in. © Laura Cuijpers

Nu een jaar na dato zien veel mensen op Facebook een herinnering aan die sneeuwrijke decemberdagen van vorig jaar. Die foto’s worden momenteel massaal gedeeld op het sociale medium. Zou het dit jaar toch nog tot een sneeuwrijke periode komen?

Volledig scherm
Het KNMI gaf op maandag 11 december 2017 code rood af. © ANP

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn