Volledig scherm
De Bijvoet en Holt Foyer van Orpheus werd vorig jaar opnieuw ingericht. © Theater Orpheus

Theater Orpheus klaar voor tweede verbouwing

Theater Orpheus in Apeldoorn begint eind juni met het tweede deel van de herinrichting. Vorig jaar zomer werden het theaterrestaurant en de foyer aangepakt en haalde het letterlijk de Veluwe naar binnen. Nu wordt de eerste verdieping, met de vergaderzalen en de Zadkine Foyer, vernieuwd. 

Een belangrijk onderdeel van de herinrichting is duurzaamheid. Het theater vervangt de huidige lampen door ledlampen. De stoelen van de zalen worden allemaal hergebruikt door ze opnieuw te stofferen. Bezoekers die straks een blik naar boven werpen, kijken niet meer tegen een systeemplafond aan. In plaats daarvan bestaat het nieuwe plafond uit verschillende houtsoorten.

Ook in de Zadkine Foyer brengt Orpheus de natuur naar binnen. Net als de gordijnen in het theaterrestaurant, waarop foto's van berkenbomen zijn afgedrukt, wordt ook boven de Veluwse fotografie toegepast. Op de wanden van de vergaderzalen worden de foto's afgedrukt. 

Meerjarenplan

De aankomende verbouwing en die van vorig jaar maken deel uit van een meerjarenplan van het theater waarin meer werkzaamheden zijn gepland. Om de foyer boven op meerdere manieren te kunnen gebruiken, kiest Orpheus ervoor om de vaste bar te vervangen. Dit wordt een verrijdbare bar, vergelijkbaar met de bar die beneden in het het restaurant staat. Ook hierop worden lichtgevende panelen aan de voor- en zijkanten van de bar gemonteerd, met afbeeldingen van de Veluwe erop. Met de flexibele bar kan Orpheus de foyer multifunctioneel inzetten. 

Het theater was, volgens de inmiddels vertrokken directrice Meta Neeleman, echt aan een verbouwing toe. ,,Sinds 1965 is er wel het een en ander aangepast, maar eigenlijk nooit in één lijn. Een likje verf of een nieuw behangetje. Maar het werd nu gewoon te oud, het had echt een opfrisbeurt nodig'', zei Neeleman bij de afronding van de eerste verbouwing. 

  1. Vijf Apeldoornse finalisten bij Miss en Mister Tattoo Nederland 2019
    PREMIUM

    Vijf Apeldoorn­se finalisten bij Miss en Mister Tattoo Nederland 2019

    Uit ruim honderd aanmeldingen staan zaterdag 3 november 22 kandidaten, verdeeld over vier categorieën, tegenover elkaar in de finale van Miss en Mister Tattoo Nederland 2019. Bijna een kwart van de finalisten is woonachtig binnen de gemeente Apeldoorn. Toeval? Volgens finalist Mister Tattoo Senior Fahid Alizzi (32) is het wel opvallend: ,,Maar voor de verkiezing hadden we elkaar nog nooit ontmoet. We komen zelfs niet bij dezelfde tatoeëerder. Het is echt toeval dat we alle vijf in de finale staan.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn