Volledig scherm
Medewerkers van documentenwacht ruimden in opdracht van de gemeente de bloemenzee bij de Naald op. De brieven en knuffels zijn bewaard en een deel ervan wordt tijdens de herdenking tentoongesteld door CODA. © Cees Baars

Toch openbare herdenking Koninginnedag-drama in Apeldoorn

videoIn de Grote Kerk in Apeldoorn wordt op dinsdag 30 april een openbare, kleinschalige bijeenkomst gehouden voor mensen die stil willen staan bij de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn tien jaar geleden. Tussen 16.00 en 19.00 uur zijn de deuren van de kerk aan de Loolaan open.

In de kerk wordt een deel van de brieven en knuffels die na de aanslag in 2009 bij de Naald werden neergelegd, tentoongesteld. Verder zijn er kaarsen, zachte muziek en is er de gelegenheid voor bezoekers om zelf een lichtje aan te steken. 

In eerste instantie zou er geen openbare herdenking komen. Al kort na de aanslag sprak toenmalig burgemeester Fred de Graaf uit dat het wat de gemeente betreft bij een eenmalige openbare herdenking zou blijven. Het boek moest, voor wat betreft het openbare deel, gesloten worden. Om niet de emoties telkens publiekelijk en dus extra pijnlijk op te rakelen. En om de nationale feestdag ook weer een feestdag te laten zijn.

De nabestaanden staan dit jaar in besloten kring stil bij de aanslag. 

Zo zag de bloemenzee bij De Naald er in 2009 uit:

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn