Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Toezichthouders in Apeldoorn willen op pad met handboeien en bodycam

Het team van gemeentelijke toezichthouders in Apeldoorn, THOR, wil uitgerust worden met handboeien en zogenoemde bodycams. Burgemeester en wethouders onderzoeken de mogelijkheden.

Bodycams zijn kleine camera's die op het lichaam gedragen worden. Die kunnen zo allerlei situaties vastleggen en daarmee ook bijvoorbeeld de reacties van mensen die door een toezichthouder aangesproken worden. De politie in Nederland werkt daar soms al mee. Het is ‘een waardevol instrument’, concludeerde de politie dit voorjaar nu er op allerlei plekken ervaring mee is opgedaan. Een camera kan de-escalerend werken - mensen letten op hun tellen als ze weten dat hun daden worden geregistreerd. En soms zijn de camerabeelden belangrijk ondersteunend bewijs. Daarom gaat de politie tweeduizend van die bodycams aanschaffen.

Waarom de Apeldoornse THOR-leden (Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte) de handboeien en bodycams willen, kon de gemeente de afgelopen dagen niet toelichten. In sommige gemeenten hebben ‘stadswachten’ of andere toezichthouders deze instrumenten al.

Afvaldump

Het THOR-team houdt op allerlei aspecten toezicht, en voert controlers uit. Het werk varieert van preventieve acties en toezicht, tot het opsporen van daders van afvaldump, het afhandelen van bijtincidenten met honden en controles in de horeca. Bij het team werken buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Die kunnen ook boetes uitschrijven.

Discussie

Over de uitrusting die deze toezichthouders zouden moeten hebben, is een landelijke discussie gaande. Pieter van Vollenhoven bepleitte vorig jaar namens de Stichting Maatschappij en Veiligheid dat boa's meer middelen tot hun beschikking krijgen. Tegenstanders vinden dat opsporingsambtenaren en toezichthouders niet een soort politie moeten worden. Burgemeester en wethouders van Apeldoorn volgen die landelijke discussie, zegt gemeentelijk woordvoerder Harm Korendijk. Maar zij zijn ,,nog niet toe aan een standpunt hierover’’.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn