Ton Heerts wordt burgemeester in zijn eigen woonplaats Apeldoorn.
Volledig scherm
Ton Heerts wordt burgemeester in zijn eigen woonplaats Apeldoorn. © Onderwijsbeurs Midden

Ton Heerts nieuwe burgemeester van Apeldoorn

Ton Heerts (52) wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Apeldoorn. De gemeenteraad heeft het Apeldoornse PvdA-kopstuk maandag officieel voorgedragen als voorkeurskandidaat.

Het gaat om de opvolger van John Berends, die op 1 februari van dit jaar vertrok om commissaris van de Koning in Gelderland te worden. Een paar dagen later trad Petra van Wingerden-Boers aan als waarnemer.
Met Berends had Apeldoorn een CDA-burgemeester, Van Wingerden is lid van de VVD. Berends voorganger Fred de Graaf is ook een VVD’er. De bedoeling is Heerts in de loop van december te installeren.

Met Apeldoorner Ton Heerts gaat het ambt naar een PvdA'er. Heerts was zo'n tien jaar geleden één periode PvdA-Kamerlid en van 2012 tot 2016 voorzitter van vakcentrale FNV. Ook was Heerts enkele jaren voorzitter van voetbalclub Apeldoornse Boys. Sinds drie jaar is hij voorzitter van de MBO Raad.

Ton Heerts

Geboren in Tubbergen kwam Heerts als jongeman al naar Apeldoorn en ging daar nooit meer weg. In het dit najaar verschenen boek Apeldoorn in de steigers van journalist Arnold Zweers noemt Heerts Apeldoorn ‘een stad met dorpse trekken’. Ook bestrijdt Heerts in het boek het zwakke imago dat Apeldoorn in het westen zou hebben. ‘Onzin, ik kom overal en hoor alleen maar positieve dingen als ik zeg dat ik in Apeldoorn woon’.

Geheim

Voor de post in Apeldoorn hadden zich 21 sollicitanten gemeld. Van hen was de jongste 28 jaar, de oudste 61 jaar. De afgelopen maanden heeft een vertrouwenscommissie van raadsleden een strikt geheime sollicitatieprocedure gevolgd. Daarbij werd een aantal kandidaten aan de tand gevoeld.
Of de voordracht van Heerts unaniem is, blijft geheim.

Voordracht

De burgemeester wordt uiteindelijk officieel bij koninklijk besluit benoemd door de koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarbij is normaal gesproken de voordracht van de gemeenteraad doorslaggevend, met daarbij een advies van de commissaris van de Koning.
Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van zes jaar. Daarna kan een herbenoeming volgen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn