Volledig scherm
© Wouter Borre DTCT

Trein uit Berlijn slaat Apeldoorn wellicht over

De trein van Berlijn naar Amsterdam stopt volgend jaar mogelijk niet altijd meer in Apeldoorn. Reizigersorganisatie ROCOV vindt dat een slechte zaak.

De NS heeft het weghalen van deze stop opgenomen in de concept dienstregeling voor 2019. Op drukke momenten, met name in de zomer, zal er een extra intercity gaan rijden tussen Amsterdam Centraal en Deventer. Om dat mogelijk te maken moet er iets geschoven worden in het schema van de verbinding Amsterdam-Berlijn. Op die bewuste piekmomenten zullen op de route richting Berlijn de stops in Hilversum en Almelo vervallen. Op de 'terugweg', vanuit Berlijn naar Amsterdam, wordt Apeldoorn overgeslagen als halteplaats. Hoe vaak dit gaat gebeuren staat nog niet in de concept dienstregeling.

'Onbegrijpelijk'

Reizigersorganisatie ROCOV Gelderland noemt het plan hoe dan ook 'onbegrijpelijk' en 'onacceptabel'. De constructie zorgt voor een 'zeer onduidelijke situatie', zo verwoordt ROCOV-voorzitter Ben Mouw in een brief aan de NS. Omdat opstappen op de trein naar Berlijn dan wel mogelijk is, maar uitstappen op de terugweg niet.

De keuze om Apeldoorn als halte te schrappen is bovendien een vreemde, stelt ROCOV: het is afgezien van Amsterdam de grootste stad op het Nederlandse deel van de route. In augustus wordt de dienstregeling definitief vastgesteld.

Het eventueel minder vaak aandoen van Apeldoorn zou te meer een domper zijn omdat de internationale verbinding net is behouden. Het leek erop dat de provincie Overijssel zou gaan lobbyen om die lijn naar Berlijn door Zwolle te laten gaan, maar onlangs werd bekend dat dat idee in elk geval voorlopig van de baan is.

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM
    video

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn