Volledig scherm
De Koningsbeek kruist het huidige fietspad op de voormalige spoorlijn. (Archief) © Cees Baars

'Treinbaanpad biedt kansen voor fietsroute Apeldoorn-Epe'

Een veiliger en sneller fietspad tussen Apeldoorn en Epe kan het beste over de voormalige spoorlijn worden aangelegd. Tot die conclusie komt de Cleantech Regio na nader onderzoek. Er is voldoende ruimte om het huidige fietspad op het verdwenen spoortracé Apeldoorn - Zwolle te verbreden. Bij drie kruispunten kunnen tunnels worden aangelegd.

In februari spraken de colleges van Apeldoorn en Epe al hun voorkeur uit voor deze routevariant. Daarmee is niet gezegd dat de aanpassingen er komen. Beide gemeentebesturen wachten eerst af of er financiering voor het traject te vinden is. De blik is daarbij met name naar het provinciehuis in Arnhem gericht. 

Onderzocht

In de afgelopen maanden heeft de Cleantech Regio het traject aanvullend onderzocht. Waar de route drukke autoroutes kruist zoals bij de Anklaarseweg in Apeldoorn, en de Laan van Fasna en Eekterweg in Vaassen kunnen tunnels uitkomst bieden. Ook zijn er kansen voor het landschap gesignaleerd. Met het aanpakken van de fietsroute kan ook de diversiteit in het landschap worden teruggebracht. Beekjes kunnen bijvoorbeeld beter zichtbaar worden. Met een ecologische schouw is de (mogelijke) aanwezigheid van kwetsbare flora en fauna in beeld gebracht. Op voorhand lijken de flora en fauna de realisatie van de fietsroute via het treinbaanpad niet in de weg te staan, concludeert de Cleanteach Regio. 

Advies

Op basis van de onderzoeken adviseert de Cleantech Regio om de Stadhoudersmolen en Kanaal-Noord in Apeldoorn aan te merken als 'hoogwaardige toevoerroute naar het treinbaanpad'. Als er zicht op financiering is komt in de volgende fase aandacht voor de maatschappelijke belangen en wensen van aanwonenden en gebruikers en voor ecologie en verlichting. Dit alles wordt verwerkt in het Voorlopig Ontwerp en een integraal (landschaps)plan.

vlotenveiligfietsen.nl

  1. Berends zet ondanks vertrek nog boom bij azc in Apeldoorn
    PREMIUM

    Berends zet ondanks vertrek nog boom bij azc in Apeldoorn

    Hij heeft zich één ding heilig voorgenomen: die boom gaat hij planten. Sinds donderdag lijkt alles in het leven van John Berends te draaien om zijn benoeming als commissaris van de Koning in Gelderland, maar in de korte tijd dat hij nog in functie is verliest de Apeldoornse burgemeester de hoofdzaken niet uit het oog. ‘Die boom’ komt bij het nieuwe asielzoekerscentrum, heeft hij beloofd. Symbolisch voor het belang dat hij daar aan hecht.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn