Volledig scherm
De Belvedères zijn nu nog afgesloten met hekken. © Maarten Sprangh

Twee opties voor fietsbrug De Freule in Apeldoorn

Er zijn twee opties om fietsbrug De Freule over het kanaal te herstellen. Naast de variant waarbij de belvedères er volledig worden afgehaald, is er een alternatieve oplossing gevonden. Bij deze variant worden er verstevigende maatregelen getroffen waarbij deze zijvleugels worden verkleind.

In november 2016 doemden bij een controle problemen met de brug tussen het centrum en Welgelegen op. Met de intocht van Sinterklaas werd De Freule destijds afgesloten omdat de twee belvedères bij mensenmassa's zou kunnen bezwijken. In juli vorig jaar werd duidelijk dat de brugpijlers aan de binnenkant niet behandeld waren tegen corrosie. Zij zijn van binnenuit gaan roesten.

Failliet

Bij de bouw van de brug over het kanaal werd gerekend op een levensduur van 80 jaar. Vorig jaar werd duidelijk dat het voor de 18-jarige nog lastig wordt om de economische levensduur van 40 jaar te halen. Kosten verhalen op de aannemer kan de gemeente niet, omdat deze niet lang na de oplevering failliet ging. 

Om op korte termijn de veiligheid weer te kunnen garanderen is het zaak dat er iets met de zijvleugels gebeurt. Deze zijn nu nog met hekken afgesloten. Verwijderen is optie een. ,,Van deze tweede optie, het inkorten worden momenteel de consequenties op een rij gezet'', zegt Harm Korendijk, woordvoerder van de gemeente Apeldoorn.  ,,Rond het eind van de zomer verwachten we helderheid en kan de keuze aan het college van B en W worden voorgelegd.'' Beide varianten worden ook getoetst door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

Volledig scherm
De Freule verbindt het centrum en de wijk Welgelegen. © Maarten Sprangh

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn