Een toegangsbord bij het Veluwse Kroondomein Het Loo.
Volledig scherm
Een toegangsbord bij het Veluwse Kroondomein Het Loo. © ANP

Tweede Kamer doet oproep aan koning: laat Kroondomein Het Loo het hele jaar open

De Tweede Kamer heeft Koning Willem-Alexander opgeroepen om Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn het hele jaar open te houden voor het publiek. Als het aan de koning ligt blijft ruim de helft van het natuurgebied op de Veluwe drie maanden per jaar gesloten zodat hij kan jagen. De politiek hoopt op ‘een royaal gebaar’.

9 reacties

 • Arie Benschop

  2 maanden geleden
  Het is al bijna 25 december. Dan zijn de 3 maanden alweer voorbij. Waar hebben we het over?
 • Jan Jongbloed

  2 maanden geleden
  Laat die man met rust. Goedkoop scoren in de politiek.
 • Frank Ugchelen

  2 maanden geleden
  Het is merkwaardig dat de Partij voor de Dieren en D66 tegen 3 maanden rust voor de dieren op de Veluwe zijn. Er word natuurlijk wel 1 dag deel door de Koning gejaagd, maar deze 4 uur staan in geen verhouding tot de masale verstoringen door het (westerse) recreatie publiek. Het wild en de natuur hebben meer ruimte en rust nodig, vandaar dat SBB en Natuurmonumenten vanaf volgend jaar grote delen van de Veluwe 4 tot 6 maanden op slot gaan doen. Wat is dan het probleem met Het Kroondomein ?
 • Frieda Kiezebrink

  2 maanden geleden
  Gewoon geen subsidie meer geven , opmakers zijn het.
 • Ronald van der Valk

  2 maanden geleden
  En nu maar wachten op de mensen die vinden dat de koning een verplichting heeft vanwege zijn populariteit. Hij heeft helemaal geen verplichting, behalve een opdracht om het Loo te beheren voor toekomstige generaties. Dat weet de Tweede Kamer best, maar dit is natuurlijk goedkoop scoren bij de kiezer. Ik zou het geweldig vinden als de Koning het terrein helemaal sluit, om het punt te maken dat toegang een gunst is en geen recht.
 1. Willem-Alexander wil Kroondomein Het Loo drie maanden per jaar gesloten houden: ‘Belang van de natuur staat voorop’
  PREMIUM
  update

  Wil­lem-Alexan­der wil Kroondo­mein Het Loo drie maanden per jaar gesloten houden: ‘Belang van de natuur staat voorop’

  Ruim de helft van Kroondomein Het Loo blijft toch drie maanden per jaar gesloten, als het aan koning Willem-Alexander ligt. Dat blijkt uit de subsidieaanvraag die het Kroondomein heeft ingediend. De koning vraagt niet langer voor het hele gebied natuursubsidie aan, maar voor een deel ervan. Het gaat om een bedrag van 4,2 miljoen euro voor een periode van zes jaar.

Apeldoorn