Volledig scherm
De uitkijktoren is af: 3100 onderdelen en 1335 bouten en moeren zitten op hun plek. © Staatsbosbeheer

Uitkijktoren Kootwijkerzand af, 1335 bouten en moeren op hun plek

KOOTWIJKERZAND - Genisten van de Koninklijke Landmacht hebben de laatste hand gelegd aan de nieuwe uitkijktoren op het Kootwijkerzand. 

De toren, aan de rand van de grootste zandverstuiving van West-Europa, is vrij toegankelijk voor publiek. De uitkijktoren bestaat uit ruim 3100 onderdelen en bij de bouw zijn 1335 bouten en moeren gebruikt.

Volledig scherm
Genisten van de Landmacht leggen de laatste hand aan de uitkijktoren. © Staatsbosbeheer

De bouwvakkers van Defensie
Bijzonder was de bijdrage van Defensie. De genisten uit Wezep, ook wel ‘de bouwvakkers van Defensie’ genoemd, richten zich primair op taken die te maken hebben met vrede en veiligheid waar ook ter wereld. Zo bouwen ze compounds in uitzendgebieden. Voor de mannen was dit een perfect trainingsmoment. 

De 12 meter hoge toren is gemaakt van weervast staal, weegt 17.000 kilo en zal snel een roestbruin uiterlijk krijgen. De stalen toren vervangt een 8 meter hoge houten exemplaar uit 1999, dat in verband met houtrot gesloopt moest worden.

Crowdfunding
De komst van de uitkijktoren is mede mogelijk gemaakt dankzij een succesvolle crowdfundingsactie van het Buitenfonds die 17.000 euro opbracht. Via het Buitenfonds kunnen particulieren en bedrijven bijdragen aan projecten van Staatsbosbeheer waarvoor geen reguliere financiering beschikbaar is.

De gemeente Barneveld, Provincie Gelderland, Fonds 1845, Veluwefonds, Van der Valk de Cantharel en S.O.S Events leverden ook financiële bijdragen. Zonder al deze steun had Staatsbosbeheer dit project niet kunnen realiseren. In totaal kost de toren zo’n 90.000 euro.

Volledig scherm
Een doorkijkje van onderaf: niet iedereen met hoogtevrees zal de uitkijktoren op durven te gaan. © Staatsbosbeheer

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn