Overdag beregenen is er vanaf vrijdag 26 augustus niet meer bij op de Veluwe. Met oppervlaktewater besproeien mocht al langer niet, maar vanaf vrijdag is overdag beregenen met grondwater ook verboden.
Volledig scherm
PREMIUM
Overdag beregenen is er vanaf vrijdag 26 augustus niet meer bij op de Veluwe. Met oppervlaktewater besproeien mocht al langer niet, maar vanaf vrijdag is overdag beregenen met grondwater ook verboden. © archief/Rob Voss

Unieke maatregel op de Veluwe: overdag verboden te beregenen met grondwater

Voor het eerst in de geschiedenis mag op de Veluwe overdag niet meer worden beregend met grondwater. Vanwege de aanhoudende droogte mag vanaf vrijdag grondwater alleen nog ’s nachts - tussen 22.00 en 07.00 uur - worden gebruikt om te besproeien. ,,Op dit moment zien we de grondwaterstanden hard dalen en de grondwatervoorraad slinken. Uitbreiding van de maatregelen is onvermijdelijk.”

18 reacties

 • H Dekker v/d Werfhorst

  3 maanden geleden
  Ik begrijp deze maatregel niet. Bij ons is veel te veel water. Wellen maken overuren en er heeft nog nooit zoveel water in de sloten gestaan. Raar allemaal??
 • M.C. Fels

  3 maanden geleden
  Te weinig, te laat. De sloten staan al lang droog, de bomen gaan dood, en dan komt er zo'n slappe maatregel. De boeren gaan gewoon door met sproeien, alleen nu snachts in plaats van overdag. Tel uit je winst.
 • gerrit de Goeij

  3 maanden geleden
  1 vierkante meter tegels weg klinkt leuk, als we t met zijn allen doen tikt t lekker aan. Maar heeft iemand weleens gedacht dat een parkeerplaats van een auto 20 vierkante meter infiltratie mogelijkheid oplevert. Bij mij in de straat zijn er diverse woningen waar 4 auto's bij horen. Ben geen autom hater, maar we zijn wel heel ver doorgeslagen.
 • Y bethume

  3 maanden geleden
  Ik begrijp dit besluit wel, maar sluit me ook ten dele aan bij O.Veenstra. Is er geen oplossing te bedenken om bijv. vanuit het IJsselmeer water over te brengen?
 • Jan Kelder

  3 maanden geleden
  We moeten met z'n allen zorgen dat het regenwater wat er valt de kans krijgt om via de tuin in de grond wordt opgenomen, bijna overal is het asfalt, beton en klinkers minder van dit is beter voor het grondwater peil en bovendien minder opwarming van de aarde !!!! Dus allemaal je tuin aanpakken, klinkers en tegels eruit, gras of grind erin en bomen en struiken planten !!!! Niet altijd wijzen naar een ander maar ACTIE !!!!!