Volledig scherm

Universiteiten komen om in lijken

UTRECHT/ROTTERDAM - Mensen die hun lichaam ter beschikking willen stellen aan onderwijs en wetenschap komen voor een dichte deur. Het aanbod van lichamen is zo sterk gegroeid de afgelopen jaren, dat bij vrijwel alle anatomische instituten een aannamestop geldt.Op sommige locaties is het aanbod meer dan verdrievoudigd. Om te voorkomen dat de opslag overvol raakt en lichamen niet of slechts beperkt worden gebruikt voor onderzoek en wetenschap is op de rem getrapt.

Over de reden voor de spectaculaire groei lopen de meningen uiteen, zo blijkt uit een rondgang langs de acht instituten. De meeste geven als voornaamste reden aan de toegenomen bekendheid van de mogelijkheid een lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Daarnaast zouden voor een kleiner deel de vergrijzing en de economische omstandigheden (geen begrafeniskosten) een rol spelen.

Een totale stop geldt voor de medische faculteiten in Amsterdam (VU), Nijmegen, Utrecht, Groningen en Rotterdam. Beperkte mogelijkheden zijn er nog wel bij de Universiteit van Amsterdam, Leiden en Maastricht. Rotterdam heeft een aannamestop voor onbepaalde tijd en Groningen zelfs voor twee jaar.

Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 140.000 mensen. De totale behoefte aan lichamen voor de wetenschap ligt tussen de 650 en 700 per jaar. Rotterdam zit op 75 per jaar en Nijmegen op 80. De medische faculteit van Utrecht is volgens prof.dr. Ronald Bleys - hoofd van de afdeling Anatomie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht - koploper met 120 lichamen per jaar.

Om dat aantal te halen, zijn jaarlijks ongeveer 150 nieuwe inschrijvingen nodig. "Vijf jaar geleden zagen we het aantal inschrijvingen exponentieel stijgen van 150 naar 350. Ik denk dat we zonder aannamestop nog veel hoger waren uitgekomen."

Cultureel antropologe Sophie Bolt (Radboud Universiteit Nijmegen) doet onderzoek naar de bereidheid van Nederlanders hun lichaam af te staan aan de wetenschap. Ze promoveert binnenkort op de resultaten.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn