Van pandemieprobleem tot veerkrachtig vertrouwen: zo gaat het met jongeren bij jou in de buurt
check jouw gemeenteIn Apeldoorn en Harderwijk waren jongeren het afgelopen jaar minder gelukkig dan in andere delen van Gelderland. Ook het vertrouwen in de toekomst ligt er beduidend lager.
De GGD onderzocht de mentale en fysieke gesteldheid van middelbare scholieren in de tweede en vierde klas. Daaruit blijkt dat het geluksgevoel onder tieners per gemeente sterk verschilt.
Eenzaam in Harderwijk
Van alle jongeren in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, oordeelden Harderwijkers het negatiefst over hun eigen gezondheid, veerkracht en geluk. Zo’n 8 procent van hen voelde zich zelfs meestal erg ongelukkig.
Bijna de helft van alle Harderwijkse scholieren voelde zich in 2021 regelmatig eenzaam. Dat is flink hoger dan zowel het landelijk (39,2 procent) als regionaal (40,9 procent) gemiddelde. Daarnaast gaf meer dan 51 procent van de ondervraagde leerlingen aan vaak gestrest te zijn.
Benieuwd hoe jongeren in jouw gemeenten zich voelden? Bekijk de interactieve kaart hieronder.
Pandemie
Dat geldt ook voor Apeldoorn, waar de helft van de leerlingen vaak stress ervaart. Bovendien heeft ongeveer 16 procent van de scholieren daar geen vertrouwen in de toekomst en voelt 44 procent zich regelmatig eenzaam.
De coronapandemie had een behoorlijke weerslag op de Apeldoornse jeugd: bijna een vijfde gaf aan nog steeds last te hebben van een ingrijpende gebeurtenis, zoals een ziekenhuisopname of overlijden, die plaatsvond tijdens de coronaperiode. Dat is meer dan het regiogemiddelde van 21 procent.
Bovendien had iets minder dan een kwart van de Apeldoornse leerlingen tijdens de lockdowns thuis geen plek voor zichzelf. Ter vergelijking: in heel Nederland was dat het geval voor ongeveer 8 op de 10 scholieren.
Gelukkig en veerkrachtig
Daarentegen waren in Nunspeet de meeste tieners erg positief: liefst 82,5 procent gaf aan zich meestal erg gelukkig te voelen. Met een percentage van 82,5 procent deden de leerlingen in de gemeente Berkelland daar niet veel voor onder. In Heerde voelden 8 op de 10 tieners zich erg gelukkig.
Ruim 7 op de 10 jongeren in Nijkerk, Brummen en Zutphen vond zichzelf veerkrachtig en gaf aan snel te herstellen na tegenslag. Scholieren in Brummen bleken daarnaast relatief weinig last te hebben van ingrijpende gebeurtenissen, zoals ziekenhuisopname of overlijden, tijdens de coronapandemie.
Goede gezondheid
Van alle scholieren in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland waren die in Voorst en Epe het meest positief over hun eigen gezondheid. In die gemeenten vond ongeveer 90 procent van de leerlingen zichzelf gezond. Ook in Nijkerk en Lochem waren jongeren daarover erg tevreden.
Zoals al vermeld, gold dat niet voor tieners in Harderwijk. Maar ook in Putten (80,3 procent) en Bronckhorst (81,3 procent) waren relatief weinig jongeren positief over hun gezondheid.
Check de kaart hieronder en vergelijk jouw gemeente met andere plekken in Oost-Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Nieuws gemist? De opvallende pleisters van Serena Williams • Heftig weer onderweg
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
PREMIUM
Leerlingen voortgezet speciaal onderwijs De Zonnehoek Apeldoorn kruipen uit hun schulp dankzij Kunst en Cultuur project
Met knikkende knieën en de zenuwen die door het lijf gierden stonden de leerlingen van de Apeldoornse voortgezet speciaal onderwijs school De Zonnehoek gisteren op het podium in Gigant. Als afsluiting van het onderdeel Kunst en Cultuur met als thema ‘Inclusief is niet speciaal’ mochten ze hun talenten laten zien aan het publiek in de zaal. -
PREMIUM
Herstel van mysterieuze beenblessure is voor Andrea Deelstra de eerste stap richting Parijs
Ze noemt het de eerste stap naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Andrea Deelstra (37) wil zo graag nog één keer vlammen op dat podium, maar een mysterieuze beenblessure leek keihard in de weg te staan. Tot eindelijk duidelijk werd wat er nu aan de hand was en een operatie uitkomst moet bieden. -
PREMIUM
Twee protestboeren blijven twee weken langer in de cel, de rest mag naar huis
Twee protestboeren moeten van de rechter-commissaris veertien dagen in de cel blijven. Het gaat om een man uit Kootwijkerbroek en een man uit Harskamp. Ze moeten 13 juli voorkomen op een snelrechtzitting bij de rechtbank Zutphen. Zij zouden op een politievoertuig zijn ingereden.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM6
Dit is hoe voorkomen moet worden dat boerenprotesten verder uit de hand lopen
Hoe moet voorkomen worden dat boerenprotesten uit de hand lopen? Experts denken aan noodverordeningen, straatverboden en het thuis opzoeken van de ouders van deze veelal jonge actievoerders. Eén ding staat volgens hen vast: het inzetten van zwaar materieel, zoals nu veel wordt geopperd, zou alleen maar voor ellende zorgen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer