Een deel van de gemeenten in oost-Nederland werkt met het Citrix-systeem waarvan deze week bekend werd dat er een beveiligingslek in zat.
Volledig scherm
PREMIUM
Een deel van de gemeenten in oost-Nederland werkt met het Citrix-systeem waarvan deze week bekend werd dat er een beveiligingslek in zat. © EPA

Veel gemeenten in Oost-Nederland werken met gekraakte Citrix-systeem

OverzichtHet computersysteem Citrix dat te maken heeft met een beveiligingslek wordt in veel gemeenten in het oosten van het land gebruikt. Zeker 14 van de 36 gemeenten in het verspreidingsgebied van de Stentor maken er gebruik van. Dat blijkt uit een inventarisatie.  

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Hackpoging Zutphen: de digitale deur stond wijd open bij honderden bedrijven, instellingen en gemeentes
  PREMIUM

  Hackpoging Zutphen: de digitale deur stond wijd open bij honderden bedrijven, instellin­gen en gemeentes

  Hackers hebben dagenlang alle ruimte gekregen om toe te slaan op netwerken van honderden overheidsorganen, instellingen en bedrijven in Nederland. Meer dan een weekend lang heeft bij veel netwerken de deur opengestaan door een beveiligingslek in toegangsportaal Citrix. De gemeente Zutphen en het ziekenhuis in Leeuwarden zijn er het slachtoffer van geworden. ,,Zij zijn niet de enige. Dit is het topje van de ijsberg.”

Apeldoorn