Archieffoto ter illustratie
Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie © Ruben Schipper

Veluwe wil definitief einde maken
aan bewoning vakantieparken

Er moet voor eens en altijd een einde worden gemaakt aan de permanente bewoning van vakantieparken. Uit een rondvraag van deze krant blijkt dat alle gemeenten in deze regio zich aan deze doelstelling hebben gecommitteerd. Het idee is dat over pakweg tien jaar geen enkele recreatiewoning op de Veluwe meer permanent wordt bewoond, tenzij daar heldere afspraken over zijn gemaakt. Zo wil Harderwijk een aantal parken omvormen tot woonwijken. Hierin staat de Hanzestad overigens alleen.

Op papier is permanente bewoning van vakantieparken al jaren niet toegestaan op de Veluwe. Qua regelgeving verandert er in de meeste gemeenten dan ook niets. "Het beleid in Apeldoorn is de afgelopen 18 jaar niet gewijzigd", zegt woordvoerder Arnoud van der Steen. "Het is nog altijd niet toegestaan en dat gaat ook niet veranderen. Omdat het niet-recreatieve gebruik van vakantiehuizen de laatste jaren toeneemt in Apeldoorn, zijn we wel bezig de controles te intensiveren."

Ermelo, Putten, Harderwijk, Epe, Nunspeet, Elburg, Heerde en Oldebroek volgen dezelfde lijn als Apeldoorn, zo laten zij weten. Deze gemeenten hebben allen het project Vitale Vakantieparken (VVP) omarmd. Onderdeel daarvan is de afspraak om de komende jaren definitief een einde te maken aan de permanente bewoning van vakantiehuisjes.

Omzeilen

Dat voornemen is overigens niet nieuw, maar in de praktijk bleek het verbod lastig te handhaven. Dat komt doordat regels betrekkelijk eenvoudig zijn te omzeilen. Omdat bewoners van vakantiehuisjes vaak staan ingeschreven bij een ander adres - bijvoorbeeld dat van een familielid - is het voor gemeenten lastig te bewijzen dat zij daar permanent verblijven. Er moeten dan controleurs op pad worden gestuurd die deze mensen meerdere weken blijven volgen en zo een dossier opbouwen.

Maar daar hebben de meeste gemeenten simpelweg de mankracht niet voor. Daardoor is het fenomeen nog altijd wijdverspreid in deze regio. Het is bijna niet uit te roeien, en veel gemeenten hebben de afgelopen jaren daarom maar een oogje dichtgeknepen en stringente controles achterwege gelaten.

Uitgebreide controle

Het project VVP brengt daar verandering in. Alle recreatieparken in deze regio worden onderworpen aan een uitgebreide controle, waarbij gelijk in kaart wordt gebracht op welke schaal er sprake is van permanente bewoning. Als dat helder is, wordt er tegen opgetreden. Deze vorm van illegaal wonen moet hierdoor uiteindelijk uitsterven.

Toch zal het probleem niet op korte termijn zijn opgelost, verwacht Rob van de Hazel, programmamanager VVP. "De gemeenten gaan er zorgvuldig mee om. Van rücksichtslos handelen is geen sprake. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met mensen die op parken wonen." Toch is handhaven en uitbannen wel het uiteindelijke doel. "Maar de verwachting is dat de gemeenten daar nog wel wat jaren zoet mee zijn."

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn