Volledig scherm
PREMIUM
Jonge zwijnen in betere tijden. © Rob Schuitemaker

Veluwse jagers krijgen hulp: jonge biggen dood door droogte

Er dreigt massale sterfte onder biggen van zwijnen op de Veluwe in verband met de aanhoudende droogte. De zeugen voeden zich met bosbessen en gras, maar dat verdroogt in hoog tempo. Het aantal dieren ligt nu nog redelijk gelijk met vorig jaar, maar de populatie kan rap afnemen.

Eigenlijk zijn er twee scenario's, schetst Gerrit Jan Spek van Vereniging Wildbeheer Veluwe uit Vaassen. Of het blijft droog en duizenden jonge dieren gaan dood, òf het gaat na half juli toch nog regenen en we krijgen juist een enorme zwijnenpopulatie. In beide gevallen spreken we over extreme situaties. ,,Vorig jaar was er weinig voedsel. Nu krijgen ze een extra duw door de droogte. We hebben al meerdere moederdieren dood aangetroffen. Je kan wel zeggen dat er geen vette varkens tussen zitten, er is weinig moedermelk beschikbaar.''

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn