Verbouwing Paleis Het Loo kost 123 miljoen euro

videoAan de geplande verbouwing van Paleis Het Loo in Apeldoorn, hangt een prijskaartje van 123,2 miljoen euro. Dat heeft directeur Michel van Maarseveen vanochtend bekendgemaakt, tijdens de presentatie van de plannen.

Meest in het oog springende - en kostbare - onderdeel van de verbouwing, is de aanleg van een nieuw, ondergronds museum. Dat krijgt een plekje onder het plein voor het paleis. 

Volledig scherm
© Gratis

Piramide 
Het ontwerp doet denken aan de piramide van Het Louvre in Parijs. Want ook het ondergrondse gedeelte van Het Loo krijgt een glazen plafond. Dat wordt gevuld met water, wat volgens architect Dikke Scipio een spectaculair effect geeft. In het ondergrondse museum worden diverse expositieruimtes gerealiseerd. Dit onderdeel van het verbouwingsplan kost iets meer dan 30 miljoen euro. 

Asbest
Volgens directeur Van Maarseveen is Het Loo dringend toe aan een opknapbeurt. Technische en klimaatinstallaties zijn namelijk niet meer van deze tijd en moeten worden gemoderniseerd. Maar dan zal er wel eerst 4.300 vierkante meter asbest verwijderd moeten worden. "Voordat de openstelling van het paleis, in 1984, is veel asbest in het pand verwerkt. De brandveiligheid moest hierdoor worden vergroot." Van Maarseveen benadrukt dat de asbest op dit moment geen gevaar vormt voor de bezoekers. "Maar als we het pand aan willen passen, dan zal de asbest eerst verwijderd moeten worden."

De werkzaamheden gaan in januari 2018 van start en moeten medio 2021 zijn afgerond. In de tussenliggende periode zijn delen van het paleis gewoon geopend. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn