Volledig scherm
Onder meer aan de Wapenrustlaan ligt een vijver waarvan het water een bruine kleur heeft. Deze vijver wordt al eerste onderhanden genomen. © Google

Verdwijnen ‘roestige’ vijvers uit het straatbeeld in Apeldoorn?

Kunnen de vijvers in Apeldoorn die nu ‘bruin’ zijn, weer helderder water krijgen? Dat gaat het waterschap in de praktijk onderzoeken.

Apeldoorn kent meerdere vijvers waarvan het water een bruine kleur heeft. Dat heeft te maken met ijzerhoudend grondwater. Als dat in de vijver omhoog komt en daar in contact komt met zuurstof, krijgt het water een ‘roest’-kleur, beschrijft Waterschap Vallei & Veluwe. Volgens die organisatie wordt die kleur door sommige Apeldoorners als vies ervaren.

Voordeel

Het waterschap en de gemeente Apeldoorn gaan nu via een proef aan de Wapenrustlaan bekijken of er iets tegen dat fenomeen te doen is. Het water wordt beter vastgehouden in de vijver, door een schot bij de stuw te plaatsen. Zo stijgt het waterpeil en neemt de druk op het grondwater toe. Daardoor zou het ijzerrijke grondwater minder makkelijk omhoog kunnen komen, en dus zou het verkleurende effect moeten uitblijven. Een bijkomend voordeel is dat het grondwater beter vastgehouden wordt voor drogere periodes.

Woningen

Het ophogen van het waterpeil, met 40 tot 50 centimeter, heeft naar de verwachting van gemeente en waterschap geen gevolgen voor nabijgelegen woningen en de rest van de omgeving.
De proef begint maandag. Woordvoerder Patricia Flint van het waterschap verzekert dat het niet om een 1 april-grap gaat. De praktijktest duurt in elk geval tot en met volgend jaar. Of er meer vijvers volgen indien de proef slaagt, is nog niet te zeggen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn