Miny van der Zande, vertrekkend voorzitter van Vereniging Oud Apeldoorn (VOA), voor het theehuis van Berg en Bos dat mede dankzij de inzet van VOA gespaard bleef.
Volledig scherm
Miny van der Zande, vertrekkend voorzitter van Vereniging Oud Apeldoorn (VOA), voor het theehuis van Berg en Bos dat mede dankzij de inzet van VOA gespaard bleef. © Kevin Hagens

Vereniging Oud Apeldoorn krijgt nieuwe naam maar houdt zelfde afkorting

Vereniging Oud Apeldoorn krijgt na ruim 25 jaar een nieuwe naam en gaat als Vereniging Ons Apeldoorn verder. De afkorting VOA blijft zo overeind staan. De reden om van naam te veranderen is dat de woorden Oud Apeldoorn geregeld ‘verkeerde associaties’ oproepen en dat dit jonge mensen ervan ‘kan weerhouden om lid te worden’.

Om de naamswijziging mogelijk te maken is een aanpassing van de statuten nodig. Daarvoor moet het voorstel van het bestuur op twee ledenvergaderingen worden bekrachtigd. De eerste staat gepland voor 14 maart, de tweede staat voor 6 april op de agenda. VOA zet zich onder meer in voor het Apeldoorns cultureel-historisch erfgoed.

Jongere mensen

VOA telt momenteel 2250 leden. ‘Voor de toekomst vindt het bestuur het belangrijk ook nog meer jongere mensen als lid en als vrijwilliger aan te trekken’, staat in het voorstel. ‘We hopen dat een nieuwe eigentijdse verenigingsnaam daaraan kan bijdragen.’ Het is de bedoeling dat de nieuwe naam uiterlijk 1 januari 2021 officieel is.

Er gaat meer veranderen bij VOA. Voorzitter Miny van der Zande kondigde al aan dat ze na ruim 15 jaar stopt met haar bestuurswerk. Als opvolger wordt op 14 maart Kor Comello voorgedragen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn