Volledig scherm
PREMIUM
De laatste puntjes worden momenteel op de i gezet bij de inrichting van het herinneringscentrum Het Apeldoornsche Bosch ter nagedachtenis aan de Jodendeportatie. Het bord wordt nog aan de hekken bevestigd. Links Frederieke Jeletich-Visser, rechts Peggy Osinga, beiden door Coda Museum ingehuurd voor de inrichting van het Herinneringscentrum. © Rob Voss

Verhalen uit Het Apeldoornsche Bosch grijpen je bij de strot

Het zijn stuk voor stuk aangrijpende persoonlijke verhalen, te lezen in het zondag te openen Herinneringscentrum Het Apeldoornsche Bosch.  Van Apeldoorner Sal van Son, die  in januari 1943 aarzelde te vluchten van het terrein van de joods-psychiatrische instelling, tot Mischa Hillesum, de pianovirtuoos  uit Deventer, die er werd behandeld voor schizofrenie met elektroshocks.

Aan de hand van zeven personen wordt op zuilen het verhaal verteld van die gruwelijke nacht van 21 op 22 januari 1943. Vanaf deze plek deporteerden de nazi’s in 1943 bijna 1300 Joodse patiënten en medewerkers naar Auschwitz. Een verhaal, dat vaak onderbelicht is gebleven, maar nu met de opening van het Herinneringscentrum  definitief tot leven wordt gewekt.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn