Volledig scherm
Wierd Janse van de gemeente Apeldoorn bij de testlocatie aan de Arnhemseweg. © Kevin Hagens

Verkeer in hele land gaat profiteren van slimme verkeerslichten, om te beginnen in Deventer en Apeldoorn

Verkeersadvies in auto regio via app en navigatie Automobilisten in Deventer en Apeldoorn krijgen binnenkort vaker verkeersadvies op maat via navigatiesystemen en apps. Beide gemeenten zijn ver in het toepassen van nieuwe technologie om verkeer beter te laten doorstromen. Dit jaar komen op 61 kruisingen in Apeldoorn en Deventer slimme verkeerslichten: een fors deel van de achthonderd in Nederland.

Apeldoorn en Deventer horen bij de koplopers in het landelijke project ‘Talking Traffic’. Daarbij wordt allerlei digitale informatie met elkaar verbonden. Onder meer dankzij de data van navigatiesystemen in auto’s kunnen intelligente verkeersregelinstallaties (ivri’s) een analyse maken van drukte, maar ook van het soort voertuigen. Die ivri’s kunnen dan een ander ritme inschakelen om op groen te springen, en tegelijk informatie terugsturen naar voertuigen op de weg. Navigatiesystemen en apps kunnen daarmee een adviessnelheid bepalen of een andere route suggereren.

Reserveren

De populaire verkeersapp Flitsmeister gebruikt de data al, dit najaar volgen er meer, zegt woordvoerder Esther Schoemaker van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. En er komen nog meer functionaliteiten beschikbaar. Bijvoorbeeld parkeerinformatie: ,,Hoe fijn is het als je als weggebruiker een stad binnenkomt en niet alleen rechtstreeks naar een beschikbare parkeerplek wordt geleid, maar ook de mogelijkheid krijgt deze plek te reserveren en zelfs te betalen?’’ 

In Apeldoorn en Deventer zijn enkele kruisingen al voorzien van slimme verkeerslichten. Een groot deel van de landelijke testen zijn hier uitgevoerd. Er komen enkele tientallen ivri’s in deze steden bij. Bovendien gaat de ontwikkeling van toepassingen door. Een openstaande brug of een trein die in aantocht is, kunnen ook verwerkt gaan worden. Of het advies welke rijbaan het best gekozen kan worden als een ambulance in aantocht is.

Pionieren

Apeldoorn en Deventer hoeven niet alleen te pionieren. Talking Traffic is een landelijk samenwerkingsverband. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, zestig provincies en gemeenten en twintig bedrijven zijn erbij betrokken. Tot die laatste groep behoren alle leveranciers van verkeerslichten in Nederland, data-bedrijven als Be-Mobile, KPN en Ericsson, en ontwikkelaars van populaire verkeersapps, zoals Flitsmeister, Locatienet en MTVNL. De ontwikkeling sorteert ook voor op de komst van zelfrijdende voertuigen. Die moeten door te ‘praten’ met slimme verkeerslichten en slimme wegen zich straks veilig en snel door de stad kunnen begeven. Daarom zijn ook autofabrikanten aangehaakt

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn