Verkeersinfarct in Apeldoorn West: spoorovergangen handmatig opengehouden, files op sluipwegen

Update & videoHet verkeersinfarct in Apeldoorn West deze ochtend is compleet. Het verkeer rijdt zich in de ochtendspits helemaal vast. Op de spoorwegovergang op de Laan van Spitsbergen was rond 07.30 uur een aanrijding met een persoon. Daarna ging ook de overgang in de Jachtlaan dicht. Vervolgens werd een fietser in de ontstane file op de Europaweg geschept. 

Update: De treinen rijden weer rond 10.15 uur, de files in Apeldoorn lossen langzaam op.

Dit artikel wordt regelmatig aangepast.

Rond 07.30 uur meldde de NS dat de treinen tussen Apeldoorn en Amersfoort tot ongeveer 11.00 niet rijden doordat een van de treinen een aanrijding met een persoon heeft gehad. Net daarvoor was een paar honderd meter verderop een fietser aangereden op de Laan van Spitsbergen met de kruising met de Sportlaan. Dat had niets met elkaar te maken, maar de volgende aanrijding had wel verband met de afsluiting.

Volledig scherm
Ongeval Europaweg Apeldoorn ter hoogte van de Rabobank. © Luciano de Graaf
Volledig scherm
Aanrijding met een persoon op de Laan van Spitsbergen in Apeldoorn. © Luciano de Graaf

In de staart van de file op de Laan van Spitsbergen tikten namelijk twee auto's elkaar aan in een kop-staart botsing. Maar doordat het net ongelukkig gebeurde haakte de trekhaak van de voorganger op de bumper van de auto erachter en moest de brandweer er aan te pas komen.

Het verkeer had ondertussen geen andere keuze om vanaf de A1 richting centrum te rijden via de Europaweg, langs het politiebureau. Vervolgens werd die ook afgesloten nadat een 18-jarige jongeman op een fiets was geschept ter hoogte van de Rabobank. Hij kwam van de Eendrachtstraat en wilde de Europaweg oversteken. De jongen is naar het ziekenhuis gebracht met een hoofdwond. De fietser die eerder op de ochtend aan de Sportlaan werd aangereden, is ook naar het ziekenhuis gebracht.

De politie waarschuwt in een tweet dat het vaststaat in de stad, en als je er dan echt moet zijn, de volgende snelwegafrit moet nemen:

Er staan files in straten waar normaal gesproken nooit een auto stilstaat door drukte. Zo staat de Prins Willem Alexanderlaan helemaal vast richting het centrum en heeft het sluipverkeer zelfs de Johannes Bosboomstraat parallel aan het spoor gevonden.

Volledig scherm
File op de PWA-laan, wanneer gebeurt dat nu? © Arnoud Heins
Volledig scherm
Er is sluipverkeer op de Johannes Bosboomstraat. © Srnoud Heins

Naast de Johannes Bosboomstraat staat het verkeer muurvast op de Jachtlaan richting het spoor: je mag daar geen andere kant op. Een vrouw staat al drie kwartier stil en vraagt vertwijfeld aan de agent wanneer ze door mag. Het onderzoek naar het ongeval met de persoon en de trein is nog gaande. De politie geeft even later toestemming de spoorbomen handmatig open te houden: de trein staat ver genoeg weg en staat stil. Zo kan het vastgereden verkeer in ieder geval één kant op.

De man die de bomen openhoudt is na een kwartier verlost van zijn vrijwillige taak omdat een buurtbewoner touw komt brengen. ,,Ik sta zelf in de file, dan kan ik beter de handen uit de mouwen steken”, aldus de boom-openhouder. De doorgang op het fietspad wordt nog wel met de hand bediend, als er fietsers door willen. 

Volledig scherm
De spoorbomen in de Jachtlaan zijn dicht door een aanrijding met een trein en een persoon. De politie geeft toestemming de bomen handmatig open te houden. © Arnoud Heins
Volledig scherm
De spoorbomen in de Jachtlaan zijn dicht door een aanrijding met een trein en een persoon. De politie geeft toestemming de bomen handmatig open te houden. © Arnoud Heins
Volledig scherm
Apeldoorn kleurt diep rood in de spits door allerlei ongevallen. © Google maps
Volledig scherm
Aanrijding tussen een fietser en een auto op de afslag Laan van Spitsbergen Sportlaan in Apeldoorn. © Luciano de Graaf

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn