Volledig scherm
Gelderland is rijk aan geschiedenis; op deze foto wordt een gevecht nagespeeld bij Kasteel Cannenburch. De vraag is wie de belangrijkste rol heeft gespeeld in die Gelderse historie. © Hans van de Vlekkert

Verkiezing van 'Grootste Gelderlander'

Wie is de Grootste Gelderlander aller tijden? Die kwestie werpt de provincie Gelderland op. Volgens de overheid is de vraag nog nooit gesteld en daarmee ook nog nooit publiekelijk beantwoord. 

Iedereen kan tot 1 oktober een voorzet doen via het forum op de site van de provincie. De twee voorwaarden voor een nominatie zijn dat de betreffende persoon 'een bijdrage heeft geleverd aan de Gelderse geschiedenis' en dat diegene overleden is.
Uit alle suggesties kiest een jury twintig personen. Het publiek kan die vervolgens beoordelen door ze 1 tot 5 sterren te geven.

Op vrijdag 16 november wordt het Huis der Provincie omgevormd in de Historische Herberg Gelderland. De twintig geselecteerde Gelderlanders worden dan belicht, waarna de aanwezigen samen bepalen worden gehaald. De zaal bepaalt daarna wie de titel Grootste Gelderlander krijgt.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn