Volledig scherm
De huidige entree van Gigant. © Maarten Sprangh

Vertrekkend directeur Gigant hoopt nieuwe ingang op oudejaarsdag te presenteren

Het ontwerp voor een nieuw entree van poppodium Gigant is definitief. Vertrekkend directeur Arjen Davidse hoopt op oudejaarsdag de nieuwe entree in gebruik te kunnen nemen. ,,Maar dat is nog niet zeker, de aannemer moet zelfs nog voor de eerste keer langskomen.''

De nieuwe entree van het gebouw aan de Nieuwstraat moet ervoor zorgen dat het deel van het poppodium en de voormalige ingang van Markant één geheel gaan vormen. Ook moet de ingang beter te vinden zijn voor bezoekers. 

Begin mei van dit jaar toonde de architect het ontwerp voor de nieuwe entree van het Huis der Schoone Kunsten bij de ruimtelijke commissie kwaliteit (welstand) van Apeldoorn. Die keurde het ontwerp op hoofdlijnen goed. ,,Na schriftelijk contact met de commissie zijn we tot een definitief ontwerp gekomen'', zegt Davidse. ,,Op alle fronten is er nu groen licht voor de verbouwing. De planning is dat er half oktober gestart wordt. Het was lastig om op dit moment een aannemer te vinden, niemand zit om werk verlegen. Binnenkort komt de aannemer langs om naar het ontwerp te kijken, we hopen dan nog voor het nieuwe jaar klaar te zijn. Maar er kan echt nog van alles gebeuren.''

Selectie

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe entree, die duidelijk zichtbaar en transparant wordt, is een lichtkunstwerk. Davidse: ,,Inmiddels zijn er twee kunstenaars over, die voor ons een ontwerp van het kunstwerk maken. Begin september hakken we de knoop door. Het is bijna zonde om er maar eentje te kiezen, want ze hebben allebei heel leuke plannen. Het liefst zou ik ze allebei houden.''

Het Huis der Schoone Kunsten werd in 1994 gebouwd, en gaf toen onderdak aan vier verschillende partijen. Het is dan ook ontworpen met verschillende ingangen, ook aan de achterzijde van het pand. Poppodium Gigant en cultureel educatief centrum Markant besloten in 2016 te fuseren. De verbouwing van de entree van het pand, waar Gigant en Markant twee verschillende ingangen naast elkaar hadden, moet zorgen voor meer eenheid. Binnen wordt een doorgang gemaakt in de kenmerkende rode wand die beide gebouwen nu nog van elkaar scheidt. 

Vertrek

De directeur, die sinds juli vorig jaar bij Gigant aan het roer staat, zal de nieuwe entree niet meer zien in zijn functie als directeur. Per 1 oktober gaat Davidse aan de slag als directeur van het Cultuurgebouw in Haarlemmermeer. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn