Volledig scherm
PREMIUM
Koeien in een weiland aan de rand van het Drostendal. Op de achtergrond de A50, met aan de overkant Park Zuidbroek. © Archief, Cees Baars

Vervuilde grond in Apeldoorns natuurproject ‘pijnlijk’ maar ‘niet gevaarlijk’

UPDATEVervuilde grond van afvalverwerker Vink is ook in Apeldoorn terechtgekomen. Dat meldt het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Gelderse gedeputeerde Conny Bieze meldde donderdag aan Provinciale Staten dat naast Barneveld negen andere gemeenten vervuilde grond van Vink hebben gekregen. Welke gemeenten dat zijn wilde ze echter niet zeggen.

Het Barneveldse bedrijf Vink is in opspraak omdat het vervuilde grond tegen de regels in liet herkeuren. Het tv-programma Zembla onthulde dat de grond vervolgens bij twee nieuwbouwprojecten in Barneveld werd gebruikt.  Die grond bevatte te hoge concentraties styreen en aromatische oplosmiddelen.

Bieze kondigde donderdag in een vertrouwelijke mail aan op 18 december openbaar te zullen maken in welke gemeenten nog meer vuile Vink-grond is beland, terwijl de Statenleden die lijst komende al dinsdag vertrouwelijk kunnen inzien. De gemeente Apeldoorn wil echter iedere sfeer van schimmigheid rond dit onderwerp vermijden, zegt woordvoerder Toon Schuiling, en treedt er daarom actief mee naar buiten. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn