Volledig scherm
Het viaduct aan de Hoog Buurloseweg over de A1. © Kevin Hagens

Viaduct over A1 in Apeldoorn jaren afgesloten voor zwaar verkeer

Viaduct Hoog Burel over de A1 in Apeldoorn wordt op z'n vroegst pas in 2020 vervangen. Dat heeft Rijkswaterstaat gisteravond laten weten, tijdens een informatiebijeenkomst voor inwoners van de omliggende dorpen.

Dat betekent dat het viaduct over de A1, waarvan stukjes beton loslaten, nog zeker twee jaar blijft afgesloten voor zwaar vrachtverkeer. Dit tot ergernis van de inwoners van Hoog Soeren, die een toename vrezen van vrachtwagens in hun dorp.

Opties

Het viaduct zal ofwel vervangen of gerenoveerd moeten worden. Voor welke optie wordt gekozen, moet komende zomer duidelijk worden. De komende maanden worden beide mogelijkheden nader onderzocht.

De inwoners van Radio Kootwijk maken zich vooral zorgen over de bereikbaarheid van hun dorp voor de hulpdiensten. Brandweerauto's zijn immers behoorlijk zwaar. Rijkswaterstaat verzekerde de aanwezigen echter dat het viaduct toegankelijk blijft voor alle hulpdiensten. Het is immers niet zo dat de brug direct instort als er een keer een zwaarder voertuig overheen rijdt.

Tijdelijk

Wel kan het zo zijn dat het viaduct tijdelijk wordt afgesloten voor alle verkeer op het moment dat de herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd.

De gemeente Apeldoorn verzekerde de aanwezigen gisteravond echter dat er hoe dan ook een snelle alternatieve route zal worden gezocht voor de hulpdiensten die Radio Kootwijk, Assel en Hoog Soeren moeten bereiken.

Constructiefout

Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat gemiddeld zo'n dertien zware vrachtwagens per week het viaduct gebruiken. Dat valt dus mee, zo was de boodschap. Desondanks is het huidige verbod op zwaar vrachtverkeer volgens de wegbeheerder noodzakelijk. Volgens de berekeningen zou het viaduct het nog een aantal jaar moeten kunnen uithouden, zolang de brug niet teveel wordt belast. Dat het viaduct niet meer voldoet, is het gevolg van een constructiefout, gemaakt tijdens de bouw in 1968.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn