Volledig scherm
Kerstwens van Wilhelmina aan dominee Lissenberg, met inkttekening van de prinses

Video | Galeriehouder koopt bij toeval brieven van Wilhelmina

APELDOORN - Galeriehouder Paul Bloemheuvel in Apeldoorn heeft een bijzondere aanwinst op de kop getikt, met brieven en tekeningen van prinses Wilhelmina.

Via een veiling in Rotterdam dacht Bloemheuvel een potloodtekening van prinses Wilhelmina uit 1960 te kopen, maar hij kreeg er een briefwisseling en een inkttekening van Wilhelmina bij.

Bloemheuvel deed een schriftelijk bod van 1.200 euro op de potloodtekening, die door het Vendu Notarishuis in Rotterdam was getaxeerd op 1.500 euro. "Ik wist dat er enkele brieven bij zaten, maar niet wat daar in stond. Toen ik de tekening dinsdag ging ophalen zat er tot mijn verrassing ook een kerstkaart van Wilhelmina bij aan dominee Jac. Lissenberg. Het is een inkttekening van Wilhelmina. 'Naar eigen makelij', schrijft ze erbij. Een zelfportret van haar in een koets. Omdat er niemand een bod uitbracht tijdens de veiling heb ik uiteindelijk de tekeningen en de brieven gekregen. Een handgeschreven brief van de prinses en verschillende getypte brieven door haar secretaris."

In de handgeschreven brief vertelt de prinses over haar notities met betrekking tot de Universele kerk. Ze heeft ze toegestuurd aan de predikant van de vrije evangelische gemeente, met het verzoek om diens commentaar. Zelf behoorde Wilhelmina tot de hervormde kerk. Maar van dominee Lissenberg kreeg ze preken toegestuurd, die ze met interesse las, zo blijkt uit de briefwisseling.

Wilhelmina was in het jaar voor haar overlijden serieus met godsdienst bezig, getuige de brief aan Lissenberg. 'Wat goed dat de menschen eens horen waar het over gaat', schrijft ze. 'Er komt zoveel vergetelheid en slaperigheid voor. Dit is nu de tijd klaarwakker en ziende te worden.(..) 't Is heerlijk bij ouderen en jongeren nieuw geestelijk leven te zien.'

Galeriehouder Paul Bloemheuvel koestert zijn aankoop. "Voorlopig verkoop ik ze niet. Ik leg de brieven hier ter inzage. Mensen mogen ze lezen en de tekeningen komen bekijken."

Galerie Molen van Orden, Schumanpark 131, donderdag en zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.

Volledig scherm
Paul Boemheuvel leest de brief van Wilhelmina
Volledig scherm
Potloodtekening van Denneboom in Wilhelminadal van Prinses Wilhelmina
Volledig scherm
De handgeschreven brief van Wilhelmina aan dominee Jac Lissenberg

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn