Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Vier drugsleveranciers aangehouden na zoektocht in onder meer Apeldoorn

Een zoekactie op 5 juni naar drugs en bestanddelen voor het fabriceren van drugs in onder meer Apeldoorn, heeft geleid tot de aanhouding van vier mannen uit Nederland. Het viertal wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de grootschalige levering van psychoactieve stoffen.

In de volksmond worden dit wel designerdrugs genoemd, die populair zijn in het uitgaanscircuit maar vaak niet direct onder de Opiumwet vallen. De verdachten leverden aan vele afnemers in met name Duitsland, zo meldt de politie. De vier – drie inwoners van Amsterdam en een uit Huizen, zijn opgepakt nadat Duitsland de hulp inschakelde van Nederland. Aan de aanhoudingen ging een onderzoek van 1,5 jaar vooraf in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en Nederland.

Ingenieus sytsteem

Het onderzoek leidde in ieder geval naar de vier Nederlanders die met een ingenieus systeem van postlevering, aan duizenden Duitse afnemers de drugs leverden. Dit ging om minimaal 15.000 zendingen. Van deze vier heeft Duitsland de overlevering gevraagd. Drie van de aangehouden verdachten zitten in detentie, de vierde is door de rechter-commissaris onder voorwaarden, onder andere een meldplicht, vrij gelaten. Hij blijft verdachte en kan worden overgeleverd aan Duitsland.

Actiedag

Tijdens de actiedag op dinsdag 5 juni is door zo’n 125 politiemensen op twaalf plaatsen (Amsterdam, Amstelveen, Almere, Diemen, Badhoevedorp, Utrecht, Apeldoorn, Huizen, Hoofddorp en Steenbergen) gezocht naar onder andere drugs en vermogensbestanddelen. Zo werden onder meer in een loods in Almere kilo’s pillen en poeder in beslag genomen. Elders werd een bedrag van 40.000 euro gevonden en in beslag genomen. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn