Volledig scherm
De eikenprocessierups kan in het voorjaar en de vroeg zomer voor irritatie zorgen. © Johannes Rutgers

Vogels als wapen tegen jeukrups in Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn gaat in de praktijk bekijken of de eikenprocessierups ook op natuurlijke wijze bestreden kan worden.

Haartjes van de rups kunnen voor irritatie zorgen bij mens en dier. Daarom halen gemeenten elk jaar zoveel mogelijk nesten weg. Inmiddels zijn dat operaties van formaat. In Apeldoorn gebeurt de bestrijding zowel vooraf, door preventief een biologisch middel te spuiten, als via het opzuigen van nesten.

Strategisch

GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben voorgesteld de bestrijding meer te gaan zoeken in het gebruiken van natuurlijke vijanden van de jeukrups. Op een aantal plekken in Nederland gebeurt dat al. Dat plan ligt er in Apeldoorn ook, heeft wethouder Wim Willems aangegeven in een reactie. Komend jaar gaat de gemeente op een aantal strategische plekken nestkasten ophangen, in de hoop dat die onder meer mezen aantrekken. Die eten namelijk graag de eikenprocessierups. ,,We beginnen op een paar plekken om te kunnen kijken of het resultaat goed genoeg is.’’ 

Ervaringen in andere plaatsen wisselen. Zo wordt in Wapserveen van een succes gesproken, terwijl het resultaat in Brummen juist tegenviel.

Profiteren

Er is trouwens een groep mensen die hoe dan ook heel direct profiteert van deze nieuwe methode: voor het maken van de nestkasten schakelt de gemeente mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn