Volledig scherm
De burgermeester van Apeldoorn, Fred de Graaf legt de eed af in de Eerste Kamer en treedt toe tot de Senaat. Foto archief 7 juni 2011, ANP/Robin Utrecht

Voorzitter Eerste Kamer in opspraak vanwege 'wanbeleid' in Apeldoorn

APELDOORN - In een vernietigende raadsenquête wordt het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders grote fouten bij de handel in bouwgrond verweten. Het college zou de raad daarbij hebben misleid.De commissie onderzocht hoe het kan dat Apeldoorn nu met tekorten zit die kunnen oplopen tot 200 miljoen euro. Het is een van de hoofdoorzaken waarom de gemeente op zwart zaad zit en onder financieel toezicht is gesteld van de provincie. Maar oud-burgemeester Fred de Graaf, onder wiens bestuur dit allemaal plaats had, wil niet reageren. Hij wil eerst een raadsdebat over de enquête afwachten. Dat staat voor 2 februari op de agenda.

De Graaf, nu voorzitter van de Eerste Kamer, erkent mede verantwoordelijk te zijn voor het beleid . Maar hij ontkent doelbewust 'het zinkende schip' te hebben verlaten. " Dat is totale onzin. Ik was al acht jaar lid van de Eerste Kamer. Toen in maart vorig jaar de VVD daar de grootste partij werd en de voorzitter mocht leveren, kon ik kiezen . Dat ik heb gekozen voor het voorzitterschap heeft niets met de problemen in Apeldoorn te maken."

De Graaf is niet verbaasd over de verwijten die achteraf worden gemaakt. In 2009 werd hij nog geroemd voor zijn optreden na de aanslag op Koninginnedag. "Zo gaat dat in de politiek. Vandaag is het hosanna, morgen kruisigt hem. " Overigens is het staatsrechtelijk niet haalbaar De Graaf politiek te 'straffen' voor de grond-affaire, mocht de gemeenteraad hem uiteindelijk als medeschuldige zien. Hij is immers niet meer formeel verbonden aan de gemeente . En zelfs als hij nog in zijn Apeldoornse ambt was geweest, zou dat geen uitgemaakte zaak zijn. Als een compleet college wordt weggestuurd, vertrekt de burgemeester niet ook automatisch. De wethouders zijn namelijk aangesteld door de raad . Maar de burgemeester is benoemd door de Kroon . Het vertrouwen in hem opzeggen is een ingewikkelder verhaal.

Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de Apeldoorners. Provincie en Rijk gaan de gemeentelijke begroting uitvoerig doorspitten, om te kijken waar bespaard kan worden of zelfs verdiend (hogere belastingen). Dat alles om een gigatekort op te vangen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn